De rubriek Pureview van Pure Luxe neemt een pure kijk op de gastronomie en gastvrijheid in Nederland en recenseert dit maal restaurant Ciel Bleu van Hotel Okura Amsterdam.

Ciel Bleu ligt op de 23e verdieping van Hotel Okura in Amsterdam en is in vele opzichten een unieke bestemming. Het adembenemende uitzicht over Amsterdam biedt de perfecte setting om de met twee Michelinsterren bekroonde keuken van chefs Onno Kokmeijer en Arjan Speelman te ervaren. De wijnen worden geregeld door sommelier Noël Vanwittenbergh die een bekroonde wijnkaart heeft samengesteld met uiterst speciale en exclusieve wijnen.

Aanleiding van ons bezoek is de verbouwing die Ciel Bleu recentelijk is ondergaan. Hierbij heeft het restaurant, volgens chef Onno Kokmeijer, de nodige verandering ondergaan die nodig zijn om de derde Michelinster te behalen. Het restaurant heeft sinds 2007 twee sterren, maar er wordt in het restaurant aan alles gedacht om op driesterren niveau te presteren, van het interieur, de borden, manier van serveren tot de smaakcombinaties: niks wordt aan het toeval overgelaten.

Bij binnenkomst valt het effect van het nieuwe interieur direct op, door de subtiele kleurtinten en de indirecte verlichting wordt onze aandacht snel gevestigd op het betoverende uitzicht over Amsterdam. Het is ook niet zomaar dat de tweepersoonstafel waar we naartoe worden begeleid net als die op een terras is gericht op het Amsterdamse leven wat in de verte voorbijkomt. Dit is direct een enorme charme van het restaurant en wordt alleen maar verder gecomplimenteerd door het nieuwe interieur van architect Bert Verwey.

hotel-okura-amsterdam-ciel-bleu-salon

Met haast militaire precisie worden twee servetten bij onze tafel tegelijkertijd uitgerold en op elegante wijze op onze schoot geplaatst voordat het voorgerecht arriveert. Onder het genot van een glaasje bubbels van Ruinart wordt aan ons een vijftal appetizers gepresenteerd. De bites van Tomaat & Cantaloupe, Graskaas & Piccalilly, Mais & Maggiplant, Tom Yam & Grijze garnaal en Trassi & Gerookte schapenmelk spelen elk op eigen wijze met het smaakpalet en structuur waardoor onze interesse naar de rest van het diner alleen maar groeit.

Daaropvolgend krijgen we de Koningskrab met Baeri kaviaar, Roomijs van ‘beurre blanc’ & Gezouten citroen, een absoluut pareltje op de menukaart die de verfijnde elegantie van Ciel Bleu representeert. We zien een enkele zwarte sushivormige rol –gepresenteerd op het midden van het bord– gevuld met een witte crème met daarop de zwarte parels van kaviaar afgetopt met een detail van bladgoud. Dit gerecht gaat gepaard met Chablis 1er Cru ‘Montmain’ van Louis Michel uit Yonne, Frankrijk 2013.

King crab

King crab

Hierna werden visgerechten van Langoustine met Granny Smith, Gember & Long pepper en Tarbot met Pata negra, Knolselderij & Amontillado sherry geserveerd. Deze lichte en frisse visgerechten werden geserveerd met de wijnen Blanc de Chasse-Spleen van Château Chasse-Spleen uit Bordeaux, Frankrijk 2014 en een Weingut Salwey van Spatburgunder ‘RS’ uit Baden, Duitsland 2014.

Dit gerecht werd opgevolgd door de Eend ‘Miéral’, bereid en geserveerd op twee manieren die gepaard ging met een Seña van Aconcagua Valley uit Santiago, Chili 2007.

Het hoofdgerecht van Ganzenlever met Hazelnoot, Kweepeer & Koffie werd geserveerd met een Clos de Sainte Catherine van
Domaine des Baumard uit Loire, Frankrijk 2009.

Als nagerechten kregen we een Nougat met Bittere amandel, Veenbes & Citrus en een Virunga Cacao 37% met Bramen, Yuzu & ‘Zacapa Rum Gran Reserva 23 jaar’.  Deze werden geserveerd met een Moscate d’Asti van La Morandina uit Piëmonte, Italie 2015 en een Vermouth Rojo Reserva van Emilio Miró Salva uit Tarragona, Spanje.

Al met al moeten we concluderen dat Ciel Bleu zowel letterlijk als figuurlijk op eenzaam hoog niveau presteert in Amsterdam.