De nieuwe tableware collectie van Laura Ashley is in Nederland en de rest van Europa vanaf nu verkrijgbaar. De collectie, Blueprint Collectables, is gebaseerd op de allereerste 1-kleurige bloemenprints van printskoningin Laura Ashley. De bekende en eerste Humble Daisy bloemdessin is hier ook onderdeel van. De inspiratie voor de Blueprint Collectables komt rechtstreeks uit het archief van Laura Ashley in Londen. Er waren opvallend veel blauwtonen te vinden en de prints als ‘blauwdruk’. Elk item uit de collectie is een collectable, een bijzonder item om te verzamelen. De combinatie met denim geeft de Blueprint Collectables een moderne look en creëert een patchwork op tafel. De collectie bestaat uit ruim 70 producten, zie hier de complete collectie. Van coffee-to-go bekers, petit fours bordjes en keukentextiel, Laura Ashley Blueprints Collectables zijn onder andere verkrijgbaar bij de Bijenkorf.

Laura Ashley toen en nu
In 1959 besloot Laura tuinschorten te gaan maken, en snel daarna een soort overgooier, ook om in te tuinieren. Ze zaten al 10 jaar in de collectie toen er een artikel over de tuin-overgooier verscheen in The Sunday Times, het werd gelijk een hit. De jurkjes werden gemaakt in een zware katoen, het leek een beetje op denim en de stof die ook in het leger werd gebruikt, toentertijd heel ongebruikelijk voor mode. Dat kon ook want het model was eenvoudig, een vrij simpel voor- en achterpand met aan de voorkant over dwars 3 zakken die ook op een normaal schort zitten. Het waren overgooiers tot net boven de knie en werden veel verkocht aan rijke dames die tijd hadden om stylish te tuinieren. Op een gegeven moment werden de jurkjes ook opgepikt door jonge hippe vrouwen die ze gingen dragen als fashion-items, de overgooier leek in veel opzichten op The Sack Dress van Balenciaga uit de collectie van 1959! De eerste bloemprint die werd gedrukt op de overgooier was Humble Daisy, en ook deze was gelijk een succes.


Laura Ashley wilde altijd al graag een eigen winkel hebben en die kans kreeg ze toen de familie verhuisde naar Machynlleth, waar ze 3 kleine cottages kochten waar een kleine winkel in zat. Ze verkochten er in het begin van alles, zelf bedrukte servetten, sjaaltjes en tafellopers maar ook lokale producten zoals honing en wandelstokken. Er was echter achterin de winkel nog net wat ruimte voor een naaister met naaimachine en op die manier kon Laura experimenteren met het ontwerpen van nieuwe jurken. Met het inhuren van Ceinwen als patronenmaker ontstond er een team dat al snel nieuwe modellen ontwikkelde, bijvoorbeeld de kraagloze blouse, veelal gedragen door studenten met een hippe riem er omheen. Het had een sprekende gelijkenis met de manier waarop Russische boeren hun shirts droegen. Laura begon ook met het ontwerpen van meer traditionele kleding uit Wales, en maakte een ‘Welsh costume’ dat ze in een kwartier klaar was, dus je kon er op wachten terwijl het werd gemaakt! Het gerucht ging al snel rond dat dat Laura tradionele Victoriaanse kleding maakte en toen ze een 19e eeuwse jurk, gekregen van twee dames, in haar etalage zette, volgden vele jurken in traditionele stijl. Zo is Laura Ashley de mode binnen gerold, het succes bleef niet lang uit en de collecties en het aantal prints werden flink uitgebreid, waarna ook een grotere bedrijfsruimte gevonden moest worden. Laura Ashley is altijd trouw gebleven aan haar eigen afkomst, Wales. De traditionele elementen, de Victoriaanse details in combinatie met alle verschillende bloemenprints is haar handelsmerk geworden.

 
In de hedendaagse mode zijn veel Victoriaanse invloeden te zien, vooral de hooggesloten blouses en jurken vallen op, maar ook de lengte van de jurken met de kenmerkende volants en kantjes. Bloemenprints zijn van alle tijden, veel van de dessins die door de Ashleys gemaakt zijn, zijn ook echt tijdloos.

www.lauraashleytableware.com

Lees ook: Bang & Olufsen introduceert draadloos luidsprekersysteem BeoSound Shape