Nu Cryptocurrency gestaag aan bekendheid wint en ook voet aan grond lijkt te krijgen onder de massa, komen er logischerwijs maatregelen. Eerder al werd in Azië duidelijk dat men vrijwel alles verkoopt om in Crypto te investeren. Als gevolg daarvan werd door overheden in dat werelddeel ingrijpend opgetreden. Een overgroot deel van de Cryptocurrencies werd ‘gebanned’ en men ging op zoek naar een solide regelgeving. Het was dus slechts een kwestie van tijd alvorens er in Europa ook dergelijke berichten op zouden duiken en dat blijkt nu het geval te zijn. Althans, wat betreft het aanscherpen van regelgeving – dit heeft geen directe betrekking op de (eerlijke) consument.

Witwassen via Crypto onder de loep

Zoals jullie misschien hebben gehoord is het witwassen van grote sommen geld via Cryptocurrency een steeds vaker gehoord probleem. Aangezien Crypto vaak erg anoniem is én een lastig te traceren traject aflegt, kunnen overheidsinstanties de geldstromen niet direct monitoren. Als gevolg daarvan wordt Cryptocurrency steeds vaker gebruikt door criminelen. Zo worden grote sommen geld witgewassen.

Een tijdje terug informeerde Pure Luxe jullie al over een lopende rechtszaak omtrent Crypto. Deze richt zich op 13 individuen welke verdacht worden van het witwassen van 10 miljoen in Bitcoins. Een zestal hiervan stond onder direct onderzoek en vorige week hoorde de eerste verdachte – Richard K. – zes jaar cel tegen zich eisen voor het witwassen van Bitcoins die verkregen zijn met criminele activiteiten. Vandaag staat hij opnieuw tegenover de rechter in de Rechtbank van Utrecht. Aan het eind van de middag zal duidelijk worden wat het oordeel wordt van de rechtbank.

Deze zaak bewijst maar weer eens dat witwas-praktijken floreren met de opmars van Cryptocurrency. Het is dus niet heel vreemd dat Europa nu eensgezind in wil grijpen. De commissies Burgerlijke Vrijheden en Economische Zaken (beiden gelieerd aan het Europees Parlement), gaven deze week hun zege aan een akkoord dat onderhandelaars hierover sloten. Zo scherpt de Europese Unie de zogenaamde ‘vierde antiwitwasrichtlijn’ aan.

Europa Crypto Bitcoin wetgeving aangescherpt regelgeving Pure Luxe

Grote, invloedrijke geldstromen onder de loep

Het is de bedoeling dat dit akkoord er voor zorgt dat instellingen die verantwoordelijk zijn voor het omzetten van Crypto in Euro’s of Dollars kunnen garanderen dat er geen witwas-praktijken bij komen kijken. Op die manier wordt het onmogelijk gemaakt om crimineel verkregen gelden via Crypto in het ‘normale’ circuit terecht te laten komen. Het gaat om een klantonderzoek dat bedrijven nu al moeten doen bij ongewone transacties. Ook bedrijven met een digitale portemonnee, zoals bijvoorbeeld PayPal, moeten daar nu aan gaan voldoen.

De vierde antiwitwasrichtlijn is onder andere in het leven geroepen om financiering van terrorisme tegen te gaan. Het is dus het begin van reguleringen omtrent grote bedragen in Cryptocurrency. De wetgeving moet officieel nog afgestempeld worden door het voltallige parlement, maar dat is slechts een formaliteit. Zo laat Judith Sargentini (Groenlinks) weten; zij onderhandelt namens het Europees Parlement. De regel is eveneens in het leven geroepen om mensen op te sporen die Crypto gebruiken om grote (onterecht verkregen) vermogens te verbergen voor de overheid en de fiscus.

Bron: BusinessInsider