Het Japanse Seiko staat bekend om veel verschillende aspecten. Zo is het merk ’t allergrootste niet-Zwitserse merk ter wereld en maken ze al sinds jaar en dag horloges die de scherpste prijs/kwaliteit verhouding waarborgen die je maar kunt bedenken. Onder deze grote diversiteit aan horloges vinden we de Seiko ‘Turtle‘ divers. Een model dat z’n bijnaam heeft verworven door de unieke vorm van de kast en de lugs. Een Seiko Turtle is gerespecteerd door horlogeliefhebbers over de hele wereld en is volgens velen toch wel een van de meest iconische divers. Die mensen kunnen hun hart ophalen want Seiko heeft nu twee nieuwe Turtles gepresenteerd.

Seiko Turtle ‘Black Series’ en ‘Goldtone’

Het is alweer eventjes geleden dat Seiko de Black Series officieel introduceerde. Deze introductie ging gepaard met de bekendmaking van twee nieuwe Prospex modellen (Prospex Solar Diver en Prospex Solar Diver Chronograph) die dus ook in de Black Series terug te vinden zijn. Nu, een paar weken later, introduceert Seiko nóg een Turtle model: de Seiko Turtle Goldtone ref. SRPC44. Een Turtle die misschien nog wel opvallender is dan de zwarte uit de Black Series. Zoals de naam al doet vermoeden is deze Seiko volledig goud (wat de kast betreft dan).

twee nieuwe Seiko turtle divers Pure Luxe

Seiko Turtle ‘Black Series’ ref. SRPC49

Laten we beginnen met de iets eerder geïntroduceerde Turtle Black Series. Deze versie van de immens populaire Turtle is volgens Seiko geïnspireerd door de wereld van het nachtduiken. Niet geheel verwonderlijk dus dat bij dit model – in lijn met z’n naam – gebruik is gemaakt van een mat-zwarte PVD-coating. De volledige look van dit horloge met ref. SRPC49 is zwart. Deze overvloed aan zwarte kleur wordt enkel onderbroken door details. Details die Seiko naar onze mening overigens perfect heeft gekozen en goed heeft weten uit te voeren.

Zo is de minutenwijzer gemaakt van een fel-oranje kleur die heel goed contrasteert met de zwarte wijzerplaat. Daarnaast zijn de indexen gevuld met Seiko’s eigen LumiBrite om ook in ’t donker goed zichtbaar te zijn. In tegenstelling tot veel andere lume (zoals bijvoorbeeld C3), is deze lume nogal vintage wat betreft kleur. Het doet lijken alsof de lume al jarenlang op de wijzerplaat zit en daardoor enigszins verkleurd is. We kunnen je geruststellen, dat is niet het geval.

twee nieuwe Seiko turtle divers Pure Luxe

De Seiko Turtle ‘Black Series’ ref. SRPC49

Net als andere edities van de recent geïntroduceerde Turtles, heeft ook dit model het 4R36 uurwerk als motor. Een uurwerk dat net als vele anderen, volledig door Seiko zelf is ontwikkeld. Het werkt met 21.600bph en kent een gangreserve van 41 uur. Deze Turtle komt in een kast die 44mm meet in diameter. Een maat die voor velen als te groot wordt beschouwd. Toch is het horloge in werkelijkheid prima in verhouding en lijkt het daarom helemaal niet direct zo groot.

Het horloge heeft daarnaast een uni-directional bezel, een dag en datum aanduiding op 3 uur, 200 meter water resistance en een kroon die vastgeschroefd kan worden. Al met al is het een hele knappe, interessante uitgave van de populaire Turtle. Gekeken naar de volledige Black Series is dit absoluut het topmodel, maar of het onze voorkeur heeft – dat blijft gissen.

twee nieuwe Seiko turtle divers Pure Luxe

De volledige Prospex ‘Black Series’.

Seiko Turtle ‘Goldtone’ ref. SRPC44

De Seiko Turtle ‘Goldtone’ is een heel ander verhaal. Niet in vorm of techniek, maar des te meer in kleur. Het is namelijk een van de weinige Turtles die een kast, kroon en bezel heeft die een gouden coating hebben gekregen. Het maakt ’t horloge direct een stuk anders en ’t is misschien niet direct wat je verwacht van Seiko. Toch is het een goed geslaagd concept want ook hier is weer juist gespeeld met het contrast binnen het horloge.

De gouden kast en bezel trekken direct de aandacht. De wijzerplaat oogt zwart, maar lijkt – mede door een minimaal sunburst effect – ook nog af en toe iets van grijs weg te hebben. De laatste tijd is goud een terugkerend onderwerp in horlogeland en steeds meer merken keren terug naar het ‘originele’ geel goud. Seiko lijkt zich hier nu dus ook van bewust te zijn en doet met deze Turtle Goldtone een goede gooi naar een plekje binnen die markt.

twee nieuwe Seiko turtle divers Pure Luxe

De Seiko Turtle ‘Goldtone’ ref. SRPC44

Net als de Turtle uit de Black Series heeft ook deze gouden rakker een 4R36 uurwerk onder de wijzerplaat. De specificaties zijn dus hetzelfde als voor de Turtle hierboven. Overigens is het wel relevant om te melden dat de kwaliteit en dikte van de coating voor velen onbekend is. Hoe het horloge de tand des tijds gaat doorstaan is dus niet direct te zeggen.

De Seiko Turtle ‘Black Series’ ref. SRPC49 is verkrijgbaar voor een prijs van €490 en de Seiko Turtle ‘Goldtone’ ref. SRPC44 zal een prijs van ongeveer €440 gaan krijgen.

Bron: Wornandwound