Als je je als een vis in het water voelt wat betreft Cryptocurrency, dan is het fijn dat je financieel orde op zaken kunt stellen. Om dit echt goed te kunnen doen is het fijn als je een zakelijk account kunt openen bij een bank. Daar komt echter een probleem om de hoek kijken: banken accepteren je niet als zakelijke klant. Op het moment van schrijven is er een dipje te zien in Crypto-land (subtiel gezegd). Toch zijn er genoeg mensen die met digitale valuta goed geld verdienen en daar nog steeds in groeien. Alleen blijkt nu dat banken niet graag in zee gaan met deze groep mensen. Waarom? 

Als Crypto-goeroe ben je niet integer genoeg

De banken geven aan dat er ’te grote Compliance risico’s’ vastkleven aan het openen van een zakelijke rekening voor een Crypto-ondernemer. In het artikel komt duidelijk naar boven hoe onwetend dat banken zijn wanneer ’t aankomt op deze markt (voorzichtige groei in kennis even buiten beschouwing gelaten). Zo geeft Bitonic aan (een Bitcoin-exchange), dat er in 2012 werd gedacht dat Bitcoins ‘World of Warcraft-geld’ waren. Voor je informatie: World of Warcraft is een spelletje waarin met trollen, dwergen en elfen speelt – niet echt realistisch dus. Het geeft meteen aan hoe afwachtend de houding van banken destijds was (en misschien nog steeds is).

Bitonic is vanwege deze houding overgestapt op het gebruik van Bunq. Daarbij geven ze aan dat Bunq waarschijnlijk minder last heeft van zogenaamde Legacy-systemen. Deze ouderwetse systemen worden nog steeds gebruikt bij veel grote bedrijven, waardoor men bij radicaal vernieuwende zaken (zoals in dit geval Cryptocurrency) vaak achter de feiten aan loopt. Bij Bunq blijkt dit dus minder doorslaggevend te zijn, waardoor voor hen de risico’s automatisch minder hoog zijn.

crypto banken bitcoin ondernemer Pure Luxe

Crypto-ondernemers worden doorverwezen naar acceptatiecriteria

Nader onderzoek van Sprout aan het adres van Knab geeft aan dat banken reglementair niet in zee willen gaan met Crypto-ondernemers. Een woordvoerder van Knab geeft tegenover Sprout aan: ‘in beginsel weigeren we crypto-ondernemers altijd’. Er wordt gesproken over de acceptatiecriteria en dat daarin duidelijk staat omschreven dat alternatieve betaalmiddelen zoals cryptocurrency en prepaid cards worden geweigerd.

Slecht een klein voorbeeld van de redenatie van banken omtrent het wel of juist niet in zee gaan met Crypto-ondernemers. Een handelswijze die we tot op heden nog enigszins kunnen begrijpen, gezien de dynamische marktbeweging van Crypto tot op heden. Toch denken we hier dat er een veelbelovende toekomst in het verschiet ligt voor Cryptocurrency.

Vertrouwen nog ver te zoeken

Zodra banken gaan zien dat er een redelijk constante, solide marktbeweging is, dan zullen ondernemers in deze branche ook aangenomen worden met een zakelijk account. Het draait natuurlijk om geld aan het eind van de dag (ja echt, ook bij banken), dus er moet eerst zekerheid zijn. Zodra die er is, dan komt het vast en zeker goed. Tot die tijd zul je je financiën verdiend met Crypto iets anders moeten regelen.

Daarnaast zijn Overheidsinstanties ook een doorslaggevend probleem. Er is een noodzaak voor juist beleid en een goede sturing. Nu wordt Crypto nog bestempeld als een onzeker fenomeen – daar helpt de overheid niet aan mee. Op dit moment is de algemene boodschap van instanties: Crypto is een bubbel, stap niet in. Met deze bestempeling blijft het vertrouwen van belangrijke schakels uit. Dus ook het vertrouwen van banken is ver te zoeken.

crypto banken bitcoin ondernemer Pure Luxe

Toch wijst alles erop dat de Blockchain-technologie en het gebruiken van digitale valuta een vruchtbare toekomst kan hebben. Om dit werkelijk tot stand te brengen is het essentieel dat de overheden hun vertrouwen uitspreken en daar een passende wetgeving bij ontwikkelen. Enkel met een fundament dat zo in elkaar steekt, is er de mogelijkheid om uiteindelijk de economie te laten draaien rondom deze nieuwe ontwikkeling.

Vele handen maken licht werk

De algemene boodschap is duidelijk: als er niet gezamenlijk een poging wordt gedaan om Cryptocurrency te laten groeien, dan heeft het geen zin. Alle neuzen moeten dezelfde kant op wijzen, alleen dan kan er een goede basis gevormd worden. Het volwassen worden van de markt gaat niet van de een op de andere dag. Daar is hulp voor nodig middels wetgevingen, vertrouwen en partnerships. Laten we hopen dat er in 2018 een goede basis gevormd kan worden.

Bron: Sprout