Dat whisky’s steeds populairder worden, dat moge duidelijk zijn. Grof geld betalen voor een goede whisky is daarom ook niet verbazingwekkend – de zeldzaamheid, het smaken-pallet én de leeftijd dragen allemaal bij aan ’t uiteindelijke prijskaartje. Wat wel steeds meer aandacht krijgt, is het veilen van whisky’s. De drank wordt steeds meer gezien als een solide investering en verzamelaars zijn in staat er goed geld voor neer te leggen. Zo bewees ook de Black Bowmore whisky tijdens een veiling in Perth, Schotland – gehouden door Whisky Auctioneers.

Black Bowmore gedistilleerd in 1964

Laten we beginnen met zeggen dat de vorige prijs die men betaalde voor een dergelijke fles maar liefst $13.310 was. Een flinke som geld voor een ‘flesje whisky’, maar dat kan hoger. Zo werd duidelijk tijdens de laatste whisky-veiling gehouden door Whisky Auctioneer in Perth, Schotland. De verwachting was dat deze fles een aantal serieuze biedingen zou binnenslepen, maar het eindbedrag van $16.673 overtreft alles. Hoe komt dit dan precies?

black bowmore single-malt whisky Whisky Auctioneers Pure Luxe

 

De whisky werd midden jaren 90 gelanceerd en direct gezien als een ware topper. Het was een fles die onderdeel uitmaakte van een tweede groep gebottelde Black Bowmore whisky’s. Er werden slechts 2000 flessen geproduceerd van deze – in 1964 gedistilleerde – whisky. Het is onbekend hoeveel van deze flessen nog rouleren, maar we mogen er van uit gaan dat er een aanzienlijke hoeveelheid tot op de laatste druppel leeg is gedronken.

Wat het verhaal zo apart maakt is ’t feit dat deze whisky zo snel in waarde is gestegen. We zijn ervan op de hoogte dat investeren in whisky een steeds grotere aandacht krijgt, maar deze Black Bowmore en z’n veilingsucces bevestigen dat nog eens. Toen de Black Bowmore distilled 1964 werd gelanceerd in de 90’s, lag het bedrag op ’t prijskaartje beduidend lager. Voor zo’n $100 was je de gelukkige. Een redelijk goede investering durven we dus te stellen.

Black Bowmore ‘The last cask’ whisky

Vorig jaar lanceerde Bowmore een gelimiteerde oplage van die beroemde ‘cask’ uit 1964. Het ging op een Black Bowmore the Last Cask whisky, die in 159 flessen werd geproduceerd. De prijs van die 50-jaar oude whisky lag destijds op $25.000. Een prijs die je wel even doet slikken, maar wel eentje die direct in verband staat met de veilingprijs van de 30-jaar oude versie hierboven. Het blijkt dat de status van ’s werelds meest gewaarde Single Malt niet geheel zonder uitwerking is.

black bowmore single-malt whisky Whisky Auctioneers Pure Luxe

Tevens denken we dat met de prijs van de Black Bowmore uit de 90’s (het bedrag van $16.673), de prijs van deze gelimiteerde editie ook enkele honderden euro’s in waarde zal stijgen. Dergelijke ontwikkelingen maken meteen duidelijk dat het investeren, verzamelen en verhandelen van whisky aan een stevige opmars bezig is. Mocht je dus in het bezit zijn van een zeer zeldzame, gerespecteerde whisky, denk dan even na alvorens je ‘m opent.