Frits Philips, de grote man achter één van Neerlands grootste techniekbedrijven, stond bekend om zijn voorliefde voor kunst en andere memorabilia. Hoe groot zijn privécollectie daadwerkelijk was, dat is lastig te stellen. Wat wel zeker is, is het feit dat deze twee globes ooit onderdeel waren van zijn privécollectie. Het Brusselse Arenberg Auctions gaat de stukken binnenkort veilen.

De globes van Frits Philips stammen uit de 17e eeuw

Wat zo bijzonder is aan deze globes, is het feit dat ze al een aanzienlijk aantal eeuwen oud zijn. De globes, waarvan één aardeglobe en één hemelglobe, werden gemaakt door de Italiaan Vincenzo Maria Coronelli en hebben een zeer bijzondere historie achter de rug. Nadat ze waren aangeboden aan Willem van Oranje zijn ze via de nodige omwegen bij Frits Philips terechtgekomen.

globes frits philips collectie kunst Arenberg Auctions Pure Luxe

Foto: Arenberg Auctions.

De globes zijn altijd onderdeel geweest van de enorme kunstcollectie van de familie Philips, op landgoed ‘De Wielewaal‘. Frits Philips stond erom bekend dat hij zaken kocht die hem aanspraken en die hij mooi vond, hierbij liet hij zich nooit adviseren door experts. Nadat Philips kwam te overlijden werd de collectie geïnventariseerd en werd er een grote veiling gehouden door Sotheby’s in het Evoluon.

globes frits philips collectie kunst Arenberg Auctions Pure Luxe

Foto: Arenberg Auctions.

Destijds werden de globes verkocht voor een gezamenlijke waarde van €117.000. Volgens experts een veel te lage opbrengst. Nu zouden de globes dus een maximum van zo’n €250.000 op moeten brengen. Het is volgens vele een zeer bijzonder aanbod. Daar de maker van de globes een zeer gerenommeerd kosmograaf was. De veiling zal uitwijzen wat de stukken ditmaal op moeten leveren.

Bron: AD