Veilingen kunnen interessante én bovenal lucratieve wendingen omvatten. Recent zagen we dat al eerder bij een zeer zeldzame Pokémon-kaart en een Nintendo Playstation die $360.000 opbracht. Maar in deze luxe wereld is er altijd ergens wel een overtreffende tra. In een iets ander voorgeval werd een Chinese vaas, die aanvankelijk op $612 geschat werd, verkocht voor maar liefst $1,84 miljoen (zo’n €1.498,80). Ja, u leest het goed.

Chinese vaas

Vaas 2

Een Ierse familie had de 50.8 centimeter hoge ‘celadonvaas’ voor de afgelopen 82 jaar in hun bezit. De eigenaren kochten het exclusieve item van een naamloze verkoper tijdens een of andere verkoop in 1938. Het maken en de geschiedenis ervan zijn door de jaren heen een mysterie gebleven. Toch bleek dat de potentiële kopers niet af te schrikken. Integendeel zelfs.

Telefonische bieder uit Taiwan

Terwijl de veiling moeizaam op gang kwam, werd de vaas uiteindelijk voor het gigantische bedrag verkocht aan een telefonische bieder uit Taiwan – zoals dat wel vaker gebeurd met dit soort veilingen. Het ongerepte stuk wordt geleverd in het wit en is voorzien van zeldzame dubbele drakenhandvatten en het uit zes bestaande merktekens van de Chinese keizer Yongzheng. Hiervan wordt aangenomen dat het de aandacht van de anonieme koper heeft getrokken.

Vaas

De verkoop werd gesloten door veilingmeesters Sheppard’s uit in Ierland en ging onder de hamer voor $1,35 miljoen. De veilingmeester had er het volgende over te zeggen: “Zowel de verkoper als wij wisten dat het een belangrijk stuk was, maar het is notoir moeilijk om Chinees keramiek te waarderen.”

Hij voegde daaraan toe: “Het is een fenomenaal resultaat, en er was een opwindend gevoel toen het bieden op en neer ging totdat een koper uit Taiwan de vaas kocht.” Trek hier een wijze les uit. Heb je een of andere kitscherig schaaltje weggestopt in de kast staan, laat er eens iemand naar kijken. Wie weet zit je elke dag te uit een heuse jackpot.

teken