Wanneer je aan iemand vraagt wat ze zouden doen als ze de loterij zouden winnen hoor je vaak hetzelfde riedeltje langskomen. Een mooi huis, dikke Porsche of voor een lange periode op vakantie gaan. Toch zijn er uitzonderingen. Een Noord-Iers koppel viel twee jaar geleden in de prijzen viel en wonnen het krankzinnig hoge bedrag van 115 miljoen pond (126 miljoen euro). En die besloten er iets heel anders mee te doen.

Levens volledig op hun kop

De levens van Frances en Patrick Connolly staan volledig op hun kop, nadat zij met het grootste geluk van de wereld de gigantische jackpot van EuroMillions binnenhaalden. Het nuchtere echtpaar schreef met de winst geschiedenis: nooit eerder werd er in Noord-Ierland zo’n hoog bedrag met een loterij gewonnen.

Dankzij de crisis raakten de twee vooral gemotiveerd om zich voor de Noord-Ierse gemeenschap in te zetten. In korte tijd kregen ze al veel voor elkaar. “Het geeft zoveel voldoening om mensen in nood te helpen. Ik heb het gevoel dat ik de loterij twee jaar lang elke dag heb gewonnen”, licht Frances Connolly in haar motivatie om anderen te helpen toe. “Mijn man maakte altijd grapjes dat als ik de loterij zou winnen, ik alles zou weggeven. En hij kreeg gelijk.”

Waar ze de loterijwinst aan uitgaven

Ze hebben ruim de helft van hun prijzengeld geschonken aan familie, vrienden, liefdadigheidsinstellingen en aan mensen die als gevolg van de huidige crisis in de financiële afgrond zijn belandt. Daarnaast schreven ze een cheque uit voor honderdvijftig hulpverleners, leverden ze luxe computers voor kwetsbare scholieren en stonden ze nog een deel af aan een sociale dienst die zich inzet voor alleenstaanden.

De goeddoeners verzetten zich naar eigen zeggen tegen de levensstijl van huidige jonge miljonairs. Toch wonen ze in een bungalow met vijf slaapkamers, een tennisbaan en een zwembad. De twee weigeren met pensioen te gaan en werken nog steeds – zonder aanstoten om te stoppen. “We besloten al vroeg om onze dochters geen tientallen miljoenen te geven”, vertelt Frances tegen Ierse media. ,,Ze hebben meer dan wie dan ook, ze hebben genoeg om een ​​huis te kopen en comfortabel te leven, maar ze zullen voor iets anders gewoon moeten werken. Ze krijgen de rest als we doodgaan.”