Sommigen zullen denken dat een robot nooit de kunsten kan nabootsen van een gevestigde chef in het kookvertrek, maar de keukenrobot van een in Londen gevestigd roboticabedrijf brengt daar wellicht verandering in. Een apparaat die met één druk op de knop 5.000 verschillende recepten kan bereiden. De keukenrobot van Moley kan dat en maakt daarna zelfs – zonder gezeur – alles weer schoon.

De Russische wiskundige en computerwetenschapper Mark Oleynik heeft samen  met de hulp van Tim Anderson (winnaar van de 2011 BBC MasterChef) deze nieuwe robot ontwikkeld. Het idee achter het creëren van dit niet-zo-goedkope apparaat is om standaardmaaltijden voor restaurants te krijgen zonder dat de eigenaar een vinger hoeft uit te steken. Toch zal dit comfort en luxe niets minder kosten dan $3.31.800.

“Baanbrekend”

Oleynik zei toen hij de robotkeuken lanceerde op de informatietechnologie-tentoonstelling van de Golf in Dubai: “Wat je hier ziet, is ’s werelds eerste robotkeuken voor consumenten. Zoals alle baanbrekende technologieën – auto’s, televisies en computers – zal het liefhebbers, professionals en early adopters aanspreken en is het dienovereenkomstig geprijsd.”

keuken

Mensen die koken leuk en therapeutisch vinden, zullen lachen om het bedrag dat de Moley voor de keukenrobot vraagt. Voor hetzelfde geld kan je namelijk ook een super car of een riant huis kopen. Nicole Pisani en Andrew Clarke om 30 gerechten te maken om te laten zien waartoe de Moley Kitchen-robot in staat is, met elke maand meer recepten. Achterover leunen en ontspannen komt voor een aanzienlijke prijs. En het trekt genoeg al bekijk. De Moley Kitchen-robot heeft ondertussen al 1.205 gekwalificeerde verkoopvragen ontvangen.

Zo gaat de keukenrobot te werk

De robot is uitgerust met twee volledig gearticuleerde handen die de bewegingen van menselijke handen gemakkelijk nabootsen. Hierdoor kan de robot ingrediënten uit de slimme koelkast halen, de temperatuur van de kookplaat aanpassen en de gootsteen gebruiken om pannen te vullen en te schenken, mixen en borduren, net zoals een menselijke kok zou doen. De multifunctionele is een ruime tijd geleden aangekondigd, maar is er nu eindelijk.