Wanneer we het hebben over high-end modemerken gaan de gedacht al snel uit naar organisaties als Burberry, Chanel, Gucci, Louis Vuitton, Dior en nog veel meer, maar we moeten ook rekening houden met de meest populaire retailers, zoals Inditex, H&M, Nike of Uniqlo. Er gaat zo’n 2,5 triljoen dollar rond in de mode-industrie en dus kan je je afvragen: hoeveel zijn de mensen achter deze giganten waard?

10 rijkste mensen in de mode-industrie

Hoewel 2020 een moeilijk jaar is geweest voor onder andere de modewereld – met alle lockdowns en winkels die bijna overal ter wereld sluiten – is het fortuin van de rijkste mensen in de mode in deze laatste paar jaar zelfs forst toegenomen. Zo, laten we nu eens kijken wie de rijkste mensen in de modewereld zijn van dit moment. De cijfers die in deze top-10 zijn gehanteerd komen vanuit Forbes en Bloomberg, vanaf januari 2021.

10. Heinrich Otto Deichmann – $10.5 miljard

Deichmann SE is momenteel de grootste schoenenverkoper in Europa. Het familiebedrijf werd opgericht als een schoenmakerswinkel in een buitenwijk van Essen, Duitsland, die in 1913 werd geopend door Heinrich Deichmann, de grootvader van de huidige CEO, die erin slaagde dit bedrijf uit te bouwen tot een miljardenbedrijf.

 

9. Anders Holch Povlsen – $11.9 miljard

Toen hij nog maar 28 jaar oud was, werd Anders Holch Povlsen de eigenaar van het bedrijf Bestseller. Een in Denemarken gevestigde internationale kledingretailer die kleding verkoopt onder labels als Vero Moda, Only en Jack & Jones. Dat gebeurde bijna 30 jaar geleden. In de tussentijd werd Povlsen ook een grootaandeelhouder van ASOS en vandaag is hij een van de grootste individuele particuliere landeigenaren in Engeland. Hij verloor drie van zijn kinderen en hij raakte zelf gewond bij een terroristische aanslag in Sri Lanka in 2019, dus onthoud dat geld niet alles is.

8. Stefan Persson – $20.2 miljard

Volgens de Forbes Billionaire’s List voor 2021 is Carl Stefan Erling Persson momenteel de 81ste rijkste persoon ter wereld. De voormalige voorzitter van de modewinkel Hennes & Mauritz (H&M) is op het moment van schrijven ook de rijkste persoon van Zweden. Hij trad in mei 2020 af als voorzitter van H&M. Hij stemde ermee dat zijn zoon, Karl-Johan, zijn stokje over zou nemen. H&M-groep heeft ook de touwtjes in handen van de volgende labels; COS, Weekday, & Other Stories, Monki, ARKET en H&M Home. Met meer dan 5.000 winkels in 74 landen heeft de Zweedse retailer nog veel ruimte voor uitbreiding.

7. Leonardo Del Vecchio – $24.6 miljard

De Italiaanse Leonardo Del Vecchio is de voorzitter van brillengigant Luxottica. ’s Werelds grootste producent en verkoper van brillen en lenzen. Na de oprichting van Luxottica in 1961, nam Del Vecchio Sunglass Hut, Ray-Ban, Persol en Oakley. Ze maken ook zonnebrillen en designer-monturen voor onder meer Chanel, Prada, Armani, Versace, Burberry, Dolce & Gabbana, Bulgari en meer. Het Italiaanse brillenconglomeraat heeft meer dan 70.000 mensen in dienst en heeft meer dan 8.000 winkels.

6. Gerard & Alain Wertheimer – $24.6 miljard 

We kunnen met overtuiging zeggen dat je nog nooit van Gerard & Alain Wertheimer hebt gehoord. Sommige mensen noemen dit duo niet voor niets “de stilste miljardairs in de mode”. Maar de gebroeders Wertheimer zijn de mysterieuze mede-eigenaren van Chanel, met Alain als voorzitter van dit legendarische modehuis, terwijl Gerard de horloge-afdeling van Chanel leidt. Afgezien van hun enorme mode-imperium genieten Gerard en Alain ook het voorrecht om verschillende wijngaarden te bezitten in Frankrijk en Napa Valley.

5. Tadashi Yanai – $44.5 miljard

Tadashi Yanai staat in deze lijst op nummer vijf, maar in de lijst van de rijkste Japanners bekleed hij de koppositie. Hij is de oprichter van Fast Retailing, het moederbedrijf van Uniqlo (“unieke kleding”), de grootste kledingretailer in heel Azië. Yanai opende de eerste Uniqlo-winkel in 1984 en vandaag zijn er meer dan 2.000 winkels in meer dan 20 landen.

4. François Pinault – $47.6 miljard

Monsieur Pinault is nu de erevoorzitter van de gerenommeerde luxegroep Kering, die iconische modemerken bezit zoals Gucci, YSL, Balenciaga, Alexander McQueen en Boucheron, of zeer geprezen horlogemakers als Ulysse Nardin of Girard-Perregaux. Daarnaast is dit familiebedrijf ook de eigenaar van het Britse veilinghuis Christie’s.

3. Phil Knight – $52.9 miljard

Phil Knight ken je wellicht al. Hij de oprichter van ongetwijfeld een van de meest iconische en herkenbare (sport)kledingmerk ter wereld, Nike. Hij stelde de eerste Nike-schoenen samen in 1964. Het merk ging van start onder de naam Blue Ribbon Sports. Tegenwoordig is Nike de grootste fabrikant van sportschoenen en sportkleding ter wereld, met meer dan 1.100 winkels en een omzet van meer dan $44 miljard. Knight ging in 2016 met pensioen als voorzitter van Nike – na 52 jaar bij het bedrijf heeft hij zeker wat tijd nodig om te genieten van de beste dingen in het leven.

2. Amancio Ortega – $74.2 miljard

In 1975 richtte Amancio – samen met zijn ex-vrouw Rosalia Mera – Ortega Inditex op met zijn en hij bezit momenteel 59 procent van ’s werelds grootste modewinkel. De Spaanse fast fashion retailgigant is vooral bekend om zijn ZARA-modeketen, maar is ook voorzitter van andere merken zoals Pull & Bear, Bershka, Oysho, Masimo Dutti, Stradivarius, ZARA Home en Uterque. Inditex heeft meer dan 7.500 winkels over de hele wereld en Ortega krijgt alleen al uit dividenden meer dan $ 400 miljoen per jaar. Met zijn enorme fortuin is the sky the limit – of misschien niet. Hij heeft zijn dividenden geïnvesteerd in kantoor- en winkelpanden in Madrid, Barcelona, ​​Londen en New York.

1. Bernard Arnault – $150.9 miljard

De onbetwiste nummer 1 is Bernard Arnault. Eén van ’s werelds grootse smaakmakers, staat comfortabel bovenaan onze lijst. Hij is de voorzitter en CEO van LVMH, ’s werelds grootste bedrijf in luxegoederen Het high-end mode-imperium van deze man omvat meer dan 70 bekende merken, met legendarische namen als Louis Vuitton, Christian Dior, Moet-Hennesy, Bulgari, Marc Jacobs, Hublot en nog veel meer.

Pas in 2019 sloot LVMH deals om de Amerikaanse juwelier Tiffany & Co en de luxe hotelgroep Belmond te kopen, dus het imperium blijft steeds maar doorgroeien. In januari 2020 werd hij de rijkste persoon ter wereld, zij het voor een zeer korte periode. In de Bloomberg Billionaires Index staat hij met 116 miljard op de 4e plaats, direct na Bill Gates.

Rijkste mensen02

Dit zijn vooralsnog de rijkste mensen op aarde, maar in deze knotsgekke wereld kan alles zomaar 180º omslaan.