Elon Musk was in 2020 een hot-topic en dat lijkt dit jaar niet anders te zijn. Een nieuwe koerssprong van Tesla heeft er voor gezorgd dat Elon Musk de allerrijkste persoon ter wereld is. Hij staat nu garant voor een waarde van 195 miljard dollar. 10 miljard dollar meer dan Amazon-baas Jeff Bezos van Amazon, die al sinds 2017 koploper was in de strijd der rijken. Bill Gates moet het vooralsnog doen met de derde plek, met 134 miljard.

Elon Musk nummer 1

Het is eigenlijk te bizar voor woorden. Reeds schreven we al een aantal artikelen over het ongekende tempo waarin het vermogen van de Zuid-Afrikaan toenam. Toen speculeerde we al dat hij in de nabije toekomst wellicht Jeff Bezos van de troon zou stoten. Maar dat het in zo’n sneltreinvaart zou gaan, zag niemand aankomen.

Musk

Aan het begin van 2020 was de markante zakenman ‘slechts’ 27 miljard dollar waard en stond daarmee nog nét in de top 50 van de rijksten der aarde. Volgens de Bloomberg Billionaires Index was Musk eind november 2020 met een bezit ter waarde van 128 miljard dollar alweer de één na rijkste persoon op aarde.

195 miljard dollar

Zijn geschatte vermogen groeide dat jaar met 100 miljard, waarmee hij van de 35e naar de 2e plaats op de lijst steeg. Op 1 januari 2021 – iets meer dan een maand later – schatte Bloomberg Musks vermogen op 170 miljard dollar. Op dit moment bedraagt het vermogen van Musk 195 miljard dollar.

De zienderogen toename van zijn vermogen heeft de geboren Zuid-Afrikaan voornamelijk te danken aan de gestegen aandelenkoers van Tesla, die het voorbije jaar vereenvoudigde. Zo’n 75 procent van Musk’s nettovermogen bestaat uit Tesla-aandelen, die ongeveer vier keer zoveel waard zijn als zijn aandeel in SpaceX.

Elon Musk

De fabrikant van elektrische auto’s vertegenwoordigt op het moment van schrijven een waarde van zo’n 737 miljard dollar. De enorme stijging in Tesla aandelen komt vooral doordat beleggers hoge toekomstverwachtingen hebben van de elektrische auto.

“Erg raar. Nou, tijd om weer aan het werk te gaan.”

Hij werd in 2012 en 2018 ook beloond met opties om tegen een gunstige prijs stukken van de elektrische automaker te kopen. Dat recht levert hem nu een papieren winst op van 42 miljard dollar. Via Twitter reageerde de markante ondernemer droog op het nieuws: “Erg raar. Nou, tijd om weer aan het werk te gaan.”

Jeff Bezos

Jeff Bezos was sinds 2017 de rijkste man. In 2018 was hij de eerste persoon ter wereld die het voor elkaar kreeg om een vermogen van meer dan 100 miljard dollar bij elkaar te sprokkelen. Na zijn scheiding kelderde dat vermogen voor een groot deel, maar in augustus 2020 was Bezos alweer de eerste persoon met een vermogen van meer dan 200 miljard dollar.
De top tien van Bloomberg ziet er vooralsnog uit als volgt.
1. Elon Musk
2. Jeff Bezos
3. Bill Gates
4. Bernard Arnault
5. Mark Zuckerberg
6. Zhong Shanshan
7. Warren Buffett
8. Larry Page
9. Sergey Brin
10. Larry Ellison