Miljonairs keren het Afrikaanse continent massaal de rug toe. Het aantal miljonairs in Afrika is in het afgelopen decennium met liefst 20.000 gezakt. De oorzaak daarvan is waarschijnlijk te vinden bij het feit dat zij hun kapitaal door dalende koersen steeds verder zagen slinken.

Aantal miljonairs in Afrika neemt sterk af

Afrika is na Azië het grootste continent met de meeste inwoners, namelijk zo’n 1,2 miljard. Hoewel Afrika natuurlijk te boek staat als arm continent, zijn zij in potentie natuurlijk het rijkste continent. Dat komt vooral door de zeldzame grondstoffen aldaar, zoals kobalt, nikkel, uranium en tin. Maar ook cacao en koffie zijn in Afrika veelvuldig te vinden.

Mede daardoor was Afrika altijd een erg aangename plek voor miljonairs om te resideren, ofwel hun vermogen te stallen. Zo’n 10 jaar geleden beschikte Afrika over zo’n 146.000 miljonairs. Het afgelopen decennium is dat echter met 10% flink gedaald, naar iets meer dan 135.000, zo weet Henley & Partners ons te vertellen. Ruim 340 inwoners daarvan  beschikken over een vermogen van meer dan $ 10 miljoen. Het continent telt 21 miljardairs. Samen zijn ze goed voor circa $ 2,5 biljoen dollar.

Volgens het Londense bureau is die significante daling te verklaren door het feit dat Afrikaanse aandelenmarkten ondermaats presteren ten opzichte van de wereldwijde concurrentie. Daarnaast hebben lokale vastgoedmarkten te maken met valuta die steeds minder waard wordt ten opzichte van bijvoorbeeld de dollar. Afrikaanse investeerders hebben hun vermogen dan ook op meerdere fronten flink zien afnemen.

Zuid-Afrika spant de kroon

Als het gaat om het verliezen van miljonairs, spant Zuid-Afrika de kroon. Dat land zag in de afgelopen 10 jaar maar liefst 20% van haar miljonairs haar heil ergens anders zoeken. Dat heeft onder meer te maken met de bekende aanhoudende stroomuitval, de gigantische misdaadcijfers en corruptie. Het gros van de daling is echter te wijten aan het feit dat de nationale valuta, de Zuid-Afrikaanse rand, in dat tijdsbestek bijna de helft in waarde is gedaal ten opzichte van de dollar. Ook Egypte en Nigeria zagen veel vermogenden vertrekken. Zij kampen met een torenhoge inflatie en een nijpend tekort aan vreemde valuta.

Bijzonder genoeg is de verwachting dat het aantal miljonairs in Afrika juist met 65% zal gaan stijgen. Die stijging zal zich volgens het rapport dan vooral voordoen in landen als Mauritius, Namibië, Marokko, Zambia, Kenia, Oeganda en Rwanda. Vooral Mauritius, een eiland voor de Afrikaanse kust in de buurt van Madagaskar, mag naar alle waarschijnlijkheid in de komende tijd veel miljonairs verwelkomen. Door hun stabiele bestuur en gunstige belastingstelsel, zal het eiland een opmerkelijke groei van 95% doormaken, waardoor het een van de snelst groeiende vermogensmarkten ter wereld wordt, zo weet het bureau ons te vertellen.