Een voormalig Nederlands regeringstoestel, een klassieke Fokker 70, gaat binnenkort bij een veiling onder de hamer. Het vliegtuig, met registratiekenmerk PH-KBX (afkorting van Koningin Beatrix), diende 21 jaar als regeringstoestel voor de Nederlandse regering en het Koninklijk Huis, maar wordt nu voor de tweede keer in relatief korte tijd te koop aangeboden.

Voormalig Nederlands regeringstoestel belandt binnenkort op veiling

De Fokker 70, een alom geliefd toestel bij liefhebbers van zowel de luchtvaart als het Koninklijk Huis, is één van de laatste nog bestaande Fokker-toestellen wereldwijd. In feite was de Fokker 70 een afgezaagde Fokker 100 – vier secties werden immers verwijderd – en ook daar zijn er niet veel meer van. Verschillende Australische luchtvaartmaatschappijen gebruiken de Fokkers nog voor binnenlandse vluchten. KLM vloog ook met de Fokker 70, maar in 2017 werden de laatsten vervangen door Embraers.

Deze Fokker 70 diende 21 jaar lang als regeringstoestel, van 1995 tot 2017. Het is ook het toestel waarmee Koning Willem-Alexander als piloot vloog. In die ruim 20 jaar heeft het toestel amper 9.000 uur gevlogen, waardoor het met goede investeringen nog vele jaren mee kan gaan. Het vliegtuig heeft immers een officiële levensduur van 90.000 uur. Vanuit Europa en Afrika zou er al interesse zijn.

Alliance Airlines

Nadat het toestel in 2017 uit dienst ging als regeringstoestel, werd hij verkocht aan de Australische luchtvaartmaatschappij Alliance Airlines, voor een bedrag van € 3,7 miljoen. Zij zijn één van de laatste maatschappijen die nog met Fokkers vliegen. Ze hebben de beschikking over dertien Fokker 70’s en 25 Fokker 100’s, die langzaam worden uitgefaseerd.

Bijzonder is dat het toestel nog altijd over het oorspronkelijke interieur beschikt. Aan boord is plek voor 24 passagiers die plaats kunnen nemen in met groenblauw leer beklede stoelen. Verder zijn er twee kombuizen, twee badkamers, een kleedkamer en een bureau aan boord van de Fokker.

Geïnteresseerden kunnen tot 15 mei bieden. Daarna worden de biedingen, in afgesloten enveloppen, in Sydney geopend. Over een mogelijk bedrag is nog niks bekend, maar dit zal waarschijnlijk ergens ver in de miljoenen lopen.