Het is makkelijk om een succesvol persoon te zien, als we van diegene weten dat hij succesvol is. Echter, is niet iedereen bekend en weten we niet van iedereen in welke mate ze succesvol zijn. Aangezien we de succesverhalen van de bekende mensen gelukkig wel hebben, kunnen we zien wat nou de gewoontes zijn en waren van bekende succesvolle mensen uit de afgelopen tijd. Misschien kun jij ze ook in jouw leven implementeren.

Gewoonte 1: Vroeg wakker worden

Bijna alle succesvolle mensen hebben gemeen dat ze relatief gezien weinig slapen. Gemiddeld wordt 7 uur als minimum vastgesteld, maar het wil niet zeggen dat succesvolle mensen minder slapen dan dit. De oprichter van Amazon – Jeff Bezos – zorgt ervoor dat hij elke dag 8 uur slaap heeft. Dit doet hij door elke dag vroeg op te staan (rond 07.00) en belangrijk: hij gaat vroeg naar bed.

De kunst zit hem in het ontwikkelen van je biologische klok. Een alarm zou in feite niet nodig hoeve zijn, als je een biologisch slaapritme hebt ontwikkeld. Veel succesvolle mensen delen deze gewoontes, dus: vroeg naar bed en weer vroeg aan de dag beginnen.

Gewoonte 2: Meer lezen

Dat succesvolle mensen veel lezen, is geen geheim. De bekende investeerder Warren Buffet leest bijvoorbeeld minimaal 500 pagina’s per dag over investeren. Volgens hem stapel je met dagelijks lezen je kennis en vaardigheden steeds een beetje meer op. Dus; neem eens een kijkje in je plaatselijke bibliotheek, op zoek naar een paar goede boeken.

Gewoonte 3: Sporten

Sporten is voor velen misschien wel het makkelijkste om een dagje over te slaan. Toch spenderen enorm veel succesvolle mensen hun ochtenden in de sportschool, of gewoon op de loopband. Miljardair Bill Gates bijvoorbeeld begint zijn ochtendroutine met een flinke rensessie op zijn loopband, terwijl hij een paar interessante Dvd’s kijkt.

Gewoonte 4: 15 tot 20 minuten gefocust nadenken

Elke dag een korte pauze nemen om even tot rust te komen en de dag te analyseren, is helemaal zo slecht nog niet. De oprichter van LinkedIn – Jeff Weiner – doet dit dagelijks en zweer hierbij. Hij is dol op mediteren en raadt iedereen aan om op z’n minst even kort wat tijd voor jezelf te nemen. Helemaal geen slecht idee, als je het ons vraagt.

Gewoonte 5: Omring jezelf met mensen die je inspireren

De Spaanse kunstenaar Salvador Dalí zei ooit: “Intelligentie zonder ambitie is als een vogel zonder vleugels”. Je kunt zo getalenteerd zijn als je wilt, maar zonder ambitie kom je nergens. Om ambitieus te worden en te blijven, is het belangrijk om je te omringen met mensen die je ambities geven – en dus inspireren. Kijk dus eens goed in je huidige kring en kijk naar de mensen waar jij tegenop kijkt en van kan leren.