Kopen en verkopen: twee dingen die hoog in het vaandel staan bij de prins Bernhard jr. – en zijn zakencompagnons. Volgens Het Parool had de prins in 2017 ruim 590 huizen in beheer, waarvan het overgrote deel in onze hoofdstad. Naast Circuit Zandvoort behoorde ook het RTL-kantoor op het mediapark tot zijn portfolio, maar vanaf nu niet meer.

Verkocht RTL-pand

Samen met zakenpartners Menno de Jong en Coen Groeneveld heeft hij recent het kantoor wat nieuwszender RTL als thuisbasis rekende verpatst. Uit de kadastrale gegevens blijkt dat er zo’n € 35 miljoen mee betrokken is. Twee jaar nadat hun bv Pinnacle eigenaar werd van het Media Park in Hilversum. Het Media Park is het epicentrum van de Nederlandse media-industrie en is een van de grootste mediaclusters van Europa. Hoeveel ze destijds voor het RTL-pand hebben overgemaakt, is niet duidelijk.

RTL-kantoor

Hill Top 3 Limited, een joint-venture van Equity Estate en Arzan Wealth, heeft het RTL-kantoor op het Media Park in Hilversum gekocht. Voor RTL houdt dit in dat ze deels te maken gaan krijgen met een buitenlandse huurbaas. Arzan Wealth is ’n vastgoedboer uit Dubai die overal ter wereld panden opkoopt. Ook op de Nederlandse markt, Amsterdam in het bijzonder.

Vastgoed van prins Bernard jr.

In 2011 had Bernhard volgens het AD, samen met drie andere beleggers onder de naam Pinnacle BV., negentig panden in Amsterdam in bezit. 6 jaar later, op november 2017, schreef Het Parool dat Bernhard daar in de tussentijd 12 panden aan had toegevoegd, allen in Amsterdam. Later in diezelfde maand meldde Het Parool dat Bernhard via verscheidene bv’s nog veel meer vastgoed in bezit zou hebben. Ook buiten Amsterdam. Het ging in totaal om 590 Nederlandse adressen, waarvan 349 in de hoofdstad.

Prins Bernhard jr.

De prins, die overigens in een officiële verklaring de investering kenschetste als diens “pensioenvoorziening”, gaf hierop aan te gaan uitzoeken of er in strijd met de regels was gehandeld. Tegenover de Volkskrant verklaarde Bernhard dat van het betalen van sleutelgeld geen sprake was, en dat de makelaar in kwestie niet namens hem opereert.

Prins Bernhard-belasting

Eind 2020 had Prins Bernhard een akkefietje met de PvdA, omdat die in hun verkiezingsprogramma een taks voor pandjesbazen naar de prins heeft vernoemd. De ‘Prins Bernhard-belasting’ moet de woningmarkt toegankelijker maken voor starters. Zakenpartner van de prins Menno de Jong dreigt met juridische stappen.