De industriële revolutie heeft heel wat te weeg gebracht, maar of de nasleep hiervan bevordelijk is voor de flora en fauna laten we in het midden. Daarnaast is er een groot te kort aan woningen en dat wordt gecompenseerd met grondgebied, waar voorheen voornamelijk natuur te vinden was. Als inwoner van een stad is het heerlijk – en aan te raden – om eens in de zoveel tijd even een frisse neus te halen in een park. Luxe hoeft ten slotte niet altijd gevonden te worden in materialisme.

Om de motivatie terug te vinden om – als het niet met bakken uit de hemel komt – naar buiten te gaan heeft vakantiewoning verhuurder Holidu onderzocht welke steden in Nederland de meeste m² park hebben per inwoner. De ranking is op basis van Open Street Maps gegevens uit 27 april 2019, waarbij rekening is gehouden met de 37 grootste steden van Nederland.

10. Den Haag: 13,14 m² park per inwoner

Den Haag is fijn vanwege de gunstige ligging nabij het stand, maar ook de hoeveelheid groen in deze stad achter de duinen is niet verkeerd. In het Zuiderpark (988.751 m²) wordt het grootste ‘gratis’ festival van Europa georganiseerd: Parkpop. Naast festivalterrein, leent het park zich ook als geschikte hardlooproute en kunnen bourgondiërs hier ook terecht met een kleed en een flesje wijn. Vanaf het zuiderpark kan je met de benenwagen binnen ’n uurtje alweer in het Haagse Bos staan. Het natuurlijke habitat van onder meer edel- en damherten, buizerds en ijsvogels. Totaal aantal km park in: 6,99 km².

9. Leiden: 14,35 m² park per inwoner

Vanuit Den Haag gaan we een stukje richten het westen om te belanden in Leiden. Mochten de donkere wolken verdwijnen en de zonnestralen verschijnen, biedt Polderpark Cronesteyn met z’n 120 hectare genoeg ruimte om je te amuseren. Daarnaast is hier ook ’n waterspeelplaats met vlotten, kabelbaan en kan je er in tegenstelling tot vele andere parken een duik nemen. Aan de andere kant van de stad vind je het Merenwijkpark van 139.367 m². Iets kleiner dus dan het Polderpark, maar dat mag de pret niet drukken. Het is het groene hart van de wijk en heeft ook een kinderboerderij. Totaal aantal km park in Leiden: 1,79 km².

Park

Merenwijkpark

8. Zwolle: 14,43 m² park per inwoner

Als sportieveling kan je in het Westerveldse Bos (483.212 m²) je ei kwijt. Dat kan in allerlei vormen: met je hardloopschoenen aan in galop over de gebaande paden, maar de aanwezige heuvels maken het ook uiterst geschikt voor mountainbikers die op zoek zijn naar uitdagingen. Aan de zuidwestkant van de stad ligt een rijksmonument: Het Engelse werk (441.132 m²), die hier in de zestiende eeuw werd gebouwd aan de IJsel. Genoeg om te zien én doen dus. Totaal aantal km park in Zwolle: 1,82 km².

7. Alkmaar 14,95: m² park per inwoner

Naast de kaasmarkt vind je in het Oudorperhout park (413.220 m²). Het is een uniek, midden binnen de stadsgrenzen gelegen gebied met veel dieren en gevarieerde fauna. Alkmaar heeft de Nederlandse cultuur hoog in het vaandel staan. Goed nieuws, want cultuur en natuur zijn nauwe bondgenoten. Net als in Leiden is er in park Rekerhout (276.843 m²) een kinderboerderij, die goed in de smaak valt bij de Alkmaarders. Totaal aantal km park in Alkmaar 1,42 km²

6. Schiedam: 16,00 m² park per inwoner

Het pittoreske Schiedam is een bezoek waard op zich, maar ook dankzij de prachtige parken, zoals bijvoorbeeld het Prinses Beatrixpark (718946 m²). Haast alles is mogelijk in het grootste park van Schiedam. Het heeft speelweiden, wandelpaden, een heemtuin, kinderboerderij, speeltuin, restaurant en vijvers. Voor mensen met kinderen is het Volkspark (161289 m²) ook een hoogwaardige optie, vanwege de zes grotere natuurspeeltuinen. Qua natuur kom je in Schiedam ongetwijfeld aan je trekken. Totaal aantal km park in Schiedam: 1,25 km².

5. Arnhem: 17,36 m² park per inwoner

Arnhem ligt aan de rand van het natuurgebied de Veluwe. Ben je toch meer een stadsmens? In de stad kan je ook genieten van je picknick op het gras. Het Immerloopark (690.817 m²), een park waar je kan voetballen, BBQ’en en met een bootje op de vijver kan varen heeft alles wat je zoekt in een park. Wanneer nog niet eens zo lang geleden Nederland in de ban was van schaatsen. Daarnaast heb je nog park Klarenbeek én Sonsbeek, waar je kan genieten van het uitzicht over de stad.. Totaal aantal km park in Arnhem: 2,76 km².

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door NOS (@nos)

4. Zoetermeer: 30,21 m² park per inwoner

Zoetermeer ligt tussen Leiden en Den Haag in. Neem een kijkje op Google Maps en je zult zien dat deze stad in Zuid-Holland is omsingeld door groen. Ook het Westerpark draagt bij aan dit groene thema  (1.494.480 m²). Naast het vele groen, wordt de show gestolen door de golf- én bowlingbaan. Dat verwacht je niet snel in een stadspark, nietwaar? Daar blijft het niet bij, ook het Buytenpark (850.673 m²) gooit hoge ogen. Dit groene gebied bestaat uit een heuvelig landschap, waardoor het niet te typeren valt als een doorsnee stadspark. In de winter is er zelfs een skihelling aanwezig van SnowWorld! Totaal aantal km park in Zoetermeer: 3,77 km².

3. Delft 31,14 m² park per inwoner

De bronzen plak gaat naar Delft, waar de studenten aan de technologische Universiteit (TU Delft) al wel op de hoogte zijn van de hoeveelheid groen. Naast de campus vind je namelijk groenstrook Mekelpark (67.473 m²). Maar de bokaal voor grootste groenstrook in Delft gaat uit naar het Abtswoudse Bos (1.534.100 m²). Genoeg recreatieve ondernemingen kunnen hier van start gaan, mede dankzij de vele wandel- en fietspaden. Totaal aantal km park in Delft: 3,21 km².

2. Purmerend: 43,94 m² park per inwoner

Purmerend gaat er vandoor met de tweede prijs  meeste m². Eén van de grootste parken is het Purmerbos van 2.395.641 m², aan de oostkant van de stad. Je kunt er heerlijk sporten en honden uitlaten is voor het grootste gedeelte gewoon toegestaan. Een jong bos met slingerende paadjes, avontuurlijke speelplekken en alle ruimte om je sportieve doelen te behalen. Ook je kroost zal zich hier dus zich prima vermaken. Totaal aantal km park in Purmerend: 3,52 km².

1. Amstelveen: 112,81 m² park per inwoner

De onbetwiste nummer 1 in dit segment is Amstelveen. Binnen een half uur ben je de drukte van Amsterdam ontvlucht en stuit je namelijk gelijk op het Amsterdamse Bos, dat maar liefst 3x keer groter is dan Central Park (New York). Het bos licht voornamelijk in Amstelveen, ondanks de naam. Naast veel groen worden hier ieder jaar super leuke sport-, film- en muziekfestivals georganiseerd. Niet ver hiervan verwijdert is het Dr. Jac. P. Thijssepark (54.381 m²). Hier kun je terecht voor een zee aan planten en bloemen, mits het seizoen er naar is. Ook het prachtige de Braak (119.412 m²) mag niet onbenoemd worden. Totaal aantal km park in Amstelveen: 10,25 km².

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Amsterdamse Bos (@amsterdamsebos)