De aandelenmarkten zijn weer behoorlijk op kracht na de economische crash die rond februari 2020 losbarstte, waardoor het fortuin van enkele miljardairs naar recordhoogtes stegen. Zo zagen we het kat en muisspel tussen Elon Musk en Jeff Bezos om wie nou de rijkste op aarde is. Hierin behandelen we de 10 rijkste in de snel stijgende tech-industrie.

Stijging van 80% in 2021

Maar geen enkele branche heeft zich geprofiteerd als de tech-industrie. Samen $ 2,5 biljoen waard zijn op Forbes 2021 World’s Billionaires-lijst, een stijging van ongeveer 80% ten opzichte van $ 1,4 biljoen een jaar geleden. Hiermee overtreft deze tak van sport het totaal van $1,7 biljoen voor mode- en detailhandel en het totaal van $1,5 biljoen voor financiën en investeringen.

Dit jaar vond Forbes 365 miljardairs met fortuinen in technologie, ter vergelijking waren dat er afgelopen jaar ‘slechts’ 241. Het is de branche met het op een na grootste aantal miljardairs, na financiën en investeringen, met 371 miljardairs. Maar het totale fortuin van zijn ultrarijke is vele mate groter dan dat van de andere sectoren.

Rijkste tech-miljardairs

Hoewel de Verenigde Staten nog steeds de thuisbasis zijn van de meeste van de rijkste miljardairs op het gebied van technologie, heeft de snelgroeiende internetsector in China een nieuwe generatie technologie-magnaten naar de top gestuwd. Van de 20 rijksten in technologie komen er 9 uit China, tegen 6 vorig jaar. Dit zijn de 10 rijkste individuen van die lucratieve tech-ondernemingen.

1. Jeff Bezos
Vermogen: $177 miljard

Recent maakte Amazon bekend dat Jeff Bezos vanaf aankomende zomer plaats het CEO-stokje doorgeeft aan Andy Jassy. Bezos blijft nog wel nauw betrokken bij de organisatie en zal na de zomer worden aangesproken als voorzitter.

2. Bill Gates
Vermogen: $124 miljard

tech-miljardairs

Hoewel Gates voor het eerst sinds 2008 onder de top twee van rijkste mensen ter wereld viel, is dit jaar pas de eerste keer dat hij de grens van $ 100 miljard overschreed. Het fortuin van de medeoprichter van Microsoft groeide met $ 26 miljard, deels dankzij een stijging van 66% in de aandelen van het bedrijf en een stijgend aandeel van tractorfabrikant Deere & Co.

3. Mark Zuckerberg
Vermogen: $97 miljard

Facebook blijft een van de meest vooraanstaande platforms voor communicatie, ondanks de teistering van diverse rechtszaken omtrent persoonlijke gegevens. Het bedrijf kwam met name onder vuur te liggen vanwege zijn rol bij het plannen van de Capitol Hill-rel op 6 januari. Zijn filantropische en belangenbehartigingsorganisatie, het Chan Zuckerberg Initiative, kondigde in december een toezegging van $ 500 miljoen aan voor inspanningen om raciale gelijkheid te bereiken.

4. Larry Ellison
Vermogen: $93 miljard

Ellison is één van de leidende figuren achter het succes van softwaregigant Oracle. De 76-jarige is een hechtere bondgenoot van Trump dan de meeste tech-moguls. Hij was ook een van de aanstichters om tot een overeenkomst te komen om de Amerikaanse activiteiten van de populaire app TikTok over te nemen, alhoewel dat nog niet heeft plaatsgevonden. Maar een van zijn meest opmerkelijke acties is toch wel het kopen van het Hawaïaanse eiland Lanai voor enkele honderden miljoenen dollar, dat hij in het teken zette van een laboratorium van gezondheid en welzijn.

5. Larry Page
Vermogen: $91.5 miljard

Nog een Larry, is dit een patroon? Laten we verder gaan. Larry Page is één van de medeoprichters van Google – één van de andere twee komt hierna aan bod.  Hij ontwikkelde samen met Sergey Brin de razendpopulaire Google-zoekmachine. Tot 2001 was Page mede-directeur van Google, maar vanaf april 2011 is terug bij Google Inc. en heeft de functie van Chief Executive Officer (CEO) voor zijn rekening genomen.

6. Sergey Brin
Vermogen: $89 miljard

En na Larry Page komt de andere medeoprichter van Google, Sergey Brin. Beiden zijn uit de schijnwerpers gebleven sinds ze eind 2019 afstand hebben gedaan van de uitvoerende controle van Google-moederbedrijf Alphabet. Het duo heeft nog steeds meer dan 50% van de stemrechten van Alphabet, waardoor ze nog steeds kunnen mee beslissen omtrent doorslaggevende zaken.

7. Steve Ballmer
Vermogen: $68.7 miljard

Ballmer is met zijn basketbalteam LA Clippers de rijkste eigenaar van wat voor sportclub dan ook in Amerika. Dat heeft hij zich kunnen veroorloven dankzij een fortuin dat hij heeft opgebouwd tijdens zijn tijd bij Microsoft, waar hij van 2000 tot 2014 CEO was. Na het verkopen van een deel van zijn aandelen in 2003, behield hij een aandeel van 4% in Microsoft. Met zijn filantropische organisatie, Ballmer Group, doneert hij tientallen miljoenen aan slachtoffers van de pandemie.

8. Ma Huaten
Vermogen: $65.8 miljard

De aandelen van Tencent, waarvan Ma Huateng – ook wel bekend als Pony Ma – voorzitter is, daalden gestaag na een piek in januari, toen de digitale betalingsafdeling van het bedrijf een doelwit werd van toezichthouders. Zoals bij wel meer Chinese megaconcerns. Toch droegen de sterke prestaties van Tencent, met name in zijn gamingactiviteiten, bij om Ma Huateng’s koppositie als de rijkste tech-mogul van China te behouden

9. Colin Zheng Huang
Vermogen: $55.3 miljard

Afgelopen werd Pinduoduo het grootste e-commerceplatform van China werd voor actieve gebruikers en slechts zes jaar na de oprichting in 2015. Hiermee stegen ze de Alibaba Group voorbij. De mede-oprichter van online discounter Pinduoduo werd het afgelopen jaar $ 38,8 miljard rijker. Afgelopen juli trad Huang af als CEO om zijn pijlen te richten op onderzoek in de voedings- en levenswetenschappen.

10. MacKenzie Scott
Vermogen: $53 miljard

Scott stond niet aan het roer van een succesvolle onderneming, maar was getrouwd met één van ’s werelds rijkste. Zij is namelijk de ex-vrouw van de nummer 1 van deze lijst, Jeff Bezos. Ondertussen is ze al hertrouwd met een scheikundeleraar, maar plukt nog steeds de financiële vruchten van haar vorige relatie. In plaats van lukrake aankopen en investeringen doneert ze in grote getale aan goede doelen.