De Nederlandse Don Pepijn Schipper – ook wel bekend onder zijn artiestennaam Don Diablo – heeft afgelopen weekend een concert verkocht in een recordtijd. Binnen 4 minuten verkocht de geboren Coevordenaar een digitaal concert op een speciale veilingsite. De opbrengst is ook een record, namelijk $1.2 miljoen – omgerekend €1 miljoen. Via Twitter laat de DJ weten sprakeloos te zijn met de verkoop, die heel bijzonder genoemd mag worden.

Don Diablo vangt miljoen met virtueel concert

Het concert dat is verkocht is een uur durende film, getiteld Destination Hexagonia, die op NFT-veilingsite SuperRare in de markt werd gezet. Velen van jullie zullen nog onbekend zijn met de term NFT, dus dat hebben we hieronder voor jullie duidelijk uitgelegd. Een anonieme koper betaalde 600 ether – een welbekende cryptomunt – voor het virtuele concert, wat omgerekend €1 miljoen is. Een record.


Het recordbedrag steekt Don Diablo echter niet in eigen zak. De opbrengst gaat namelijk naar een goed doel en het concert wordt aan de koper gegeven in een handgemaakte doos met een harde schijf die de unieke kopie bevat. De koper is dus naast Don Diablo zelf de enige die het beeld- en geluidsmateriaal heeft dat op de CD staat, wat meteen het grote bod verklaart.

Het is niet de eerste keer dat de DJ een zogeheten NFT verkoopt. Hij verkocht eerder al een NFT-munt van een liedje met een bijbehorend hologram voor een kleine €170.000.

NFT-munten

Een Non Fungible Token – ook wel NFT genoemd – is de nieuwste online-hype waarbij een munt uitgegeven kan worden door kunstenaars of  artiesten. Het is een data-eenheid die is opgeslagen op een blockchain en die het recht op een uniek digitaal item vertegenwoordigt, zoals het digitale concert. Met een NFT kun je een unieke, overdraagbare aanduiding als eigenaar krijgen, een non-fungible token (NFT), een niet-inwisselbaar kenmerk.

In makkelijke woorden is het dus een uniek digitaal bewijs waar een uniek digitaal kunstwerk op staat. Dit bewijs kan worden beschouwd als een munt, die in tegenstelling tot andere munten niet inwisselbaar is. Mocht je meer willen weten over NFT’s, kun je de video hierboven bekijken.