Het is misschien wel het populairste thema van deze tijd en het houdt de gemoederen al jaren bezig. We hebben het over cryptocurrency en cryptovaluta. Kortweg crypto genoemd. De crypto-vloot is alweer een tijdje van wal gestoken, maar denken dat je de boot hebt gemist is een misvatting. De cryptomarkt is nog relatief jong en er zijn wekelijks vele nieuwe ontwikkelingen.

Heb ik de boot gemist?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Het antwoord is ‘nee’, je bent nog zeker niet te laat om in crypto te investeren. Dit vraagstuk was twee jaar geleden ook al een groot discussiepunt, maar het is wel gebleken dat dit nooit het geval is geweest. Als je twee jaar geleden €1000 in Bitcoin had geïnvesteerd, zou je nu het tienvoudige hebben.

Je zult vast wel hebben gemerkt dat haast iedereen om je heen bezig is met crypto. Jij wilt ook starten, maar hoe, wat en vooral wanneer? Om het overzicht te behouden beginnen we bij de basis. Om crypto te handelen, is het noodzakelijk om een account aan te maken bij een exchange. Eerder schreven we een uitgebreid artikel over hoe je kan starten met crypto. Direct aanmelden bij Bitvavo kan ook via deze link, waarbij je over de eerste €1000,- geen transactiekosten hoeft te betalen.

Altcoin

Eenmaal op Bitvavo zie je zoveel verschillende cryptovaluta, dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. We maken daarom eerst onderscheid tussen Bitcoin en Altcoins. Met Altcoins worden alle cryptomunten bedoeld buiten Bitcoin. Bekende Altcoins zijn bijvoorbeeld Ethereum, Ripple en Litecoin. Deze waarde is gebaseerd op vraag, aanbod, vertrouwen en gebruiksvriendelijkheid. Komt er bijvoorbeeld positief nieuws over een munt naar buiten, zal deze in waarde stijgen en vice versa. Er zijn zogeheten Bitcoin en Altcoin seizoenen, die aangeven wat de beste periode is voor de cryptovaluta.

Een Altcoin seizoen komt meestal na een afname van de dominantie van Bitcoin. De dominantie van Bitcoin is het percentage marktaandeel van Bitcoin ten opzichte van de gehele cryptomarkt. In het kort: als investeerders veel Bitcoins verkopen, daalt het marktaandeel. Dit gaat vaak gepaard met een investering in Altcoins, wat vervolgens weer een Altcoin-season kan inluiden.

Bitcoin en Altcoin-season

De afgelopen jaren hebben verschillende experts en instanties de seizoenen geanalyseerd en op basis hiervan conclusies getrokken. Als 75% van de meest waardevolle Altcoins 90 dagen beter presteren dan Bitcoin, is er sprake van een Altcoin-season.

crypto

De eenvoudigste manier om een alt seizoen te herkennen is door te kijken naar de Bitcoin-dominantie. Deze dominantie is het percentage van het marktaandeel op de gehele cryptomarkt. Deze kan je analyseren aan de hand van de market cap. Er is bewijs om die theorie te ondersteunen, in ieder geval anekdotisch. In het vierde kwartaal van 2020 overtrof Bitcoin bijvoorbeeld alles in de Digital Large Cap Index (DLCX), een index die 70% van de waarde van de cryptomarkten vertegenwoordigt.

FOMO

Als de koers van Bitcoin hard stijgt, stijgen Altcoins meestal ook mee omdat zo het algemene vertrouwen in cryptovaluta toeneemt. Daarnaast kan de ene Altcoin in een dag met 15% stijgen, terwijl een andere met 10% daalt. Een stijging van de ene munt is dus niet per definitie garantie voor een stijging noch daling van een andere munt. Wanneer de vraag naar een bepaalde crypto op korte tijd enorm toeneemt, heeft dat ook effect op de prijs. Hierdoor zal de waarde van de Altcoin ook aanzienlijk toenemen. Deze procentuele groei brengt dan langzaam maar zeker FOMO – fear of missing out – met zich mee.

Vaak zie je dat een munt vervolgens een dip maakt om te consolideren. Wat naar boven gaat moet ook een keer naar beneden en andersom – buy the dips, sell the high. Dus kijk goed naar de charts en zorg ervoor dat je instapt op het moment dat de peiling in het rood staan, om vervolgens uit de cashen wanneer ze weer groen worden. Tuurlijk is dit geen garantie, dus investeer alleen geld dat je kunt missen.

Chilliz

Altcoin is high risk, maar tegelijkertijd ook high reward. Laten we twee voorbeelden noemen zodat je een helder beeld krijgt. Te beginnen met Chilliz (CHZ). In de afgelopen maanden is Chiliz enorm gestegen, een munt die zich richt op de sport- en entertainmentwereld. Juventus, Paris Saint-Germain, FC Barcelona, Manchester City zijn allemaal aangesloten bij Chilliz. De totale marketcap bevindt zich nog in een beginstadia, waardoor een flinke prijsstijging niet gek zal zijn.

Holo

Nog een goed voorbeeld hiervan is Holo (HOT). Holochain streeft ernaar om de opvolger te worden van de Blockchain. De munt heeft zich gestabiliseerd en groeit behoorlijk snel. Steeds meer devolopers gaan in zee met deze munt, waardoor de prijs structureel zal blijven stijgen. Een exacte voorspelling is lastig, maar een koersstijging van 100% tot 300% binnen een timeframe van 1-2 jaar is zeer realistisch.

Dit verwachten de experts

Ben je bekend met Plan B en zijn Stock-To-Flow (S2F) model? Dan ben je al verder dan de gemiddelde crypto-investeerder. Dit is namelijk een bekend model die de toekomst van Bitcoin voorspelt middels wiskundige formules en gegevens uit het verleden. Volgens het model en vele crypto-experts duurt het niet lang meer voordat Bitcoin de magische grens van 100.000 dollar aantikt.

S2F-model

Het S2F-model is heel simpel. Het is gebaseerd op de wereld van de edelmetalen en in de berekening wordt de voorraad van de producten (stock) gedeeld door de jaarlijkse nieuwe productie die er bij komt (flow).

crypto

Hoe schaarser hoe duurder; klinkt logisch toch? Nu wil het zo zijn dat er niet meer dan 21 miljoen bitcoins ‘geminet’ kunnen worden, dus de jaarlijkse flow zal uiteindelijk stoppen. De prijs van Bitcoin wordt daarom alsmaar hoger geschat. Ondanks de aannemende populariteit van Altcoins, is de Bitcoin nog steeds de moeder der coins – met een marktwaarde van boven de 1 biljoen dollar

Bitcoin

De bedenker van dit model is de anonieme ‘Plan B’ – een bekende online crypto-expert. Hij heeft naast het S2F-model nog een S2FX-model die ook rekening houdt met de veranderende rol van Bitcoin door de tijd heen. De bewegingen van de koers van Bitcoin worden hierbij bijgehouden in bepaalde clusters. Zo is het vaak dat de koers veel stijgt en daalt, maar over een langere periode gezien toch een stijgende lijn heeft.


Plan B voorspelt middels deze modellen zelfs een Bitcoin koers van €250.000 over een aantal jaar. Naast Plan B zijn er ook andere experts zoals Altcoin specialist Nik Patel die veel voorspellingen doen over koersen. Nik Patel heeft een handboek geschreven over altcoins en is zelf professioneel handelaar.

In zijn publicaties schrijft hij dat mensen moeten investeren in de altcoins die stand houden als de koers van Bitcoin slecht verloopt. Volgens hem zijn het deze munten die uiteindelijk de potentie hebben om honderden procenten te stijgen. Helaas kunnen we de toekomst niet voorspellen en zullen we nooit met zekerheid kunnen zeggen wat er gaat gebeuren.

GROOTSTE ÉN GOEDKOOPSTE CRYPTOCURRENCY EXCHANGE VAN NEDERLAND

Overtuigd om op dit moment in te stappen? De eerste stap naar cryptosucces begint bij het aanmaken van een account, want zonder betrouwbare exchange kun je geen cryptocurrency verhandelen. Bitvavo biedt op zowel de app als op je desktop een eenvoudige interface voor beginnende traders. Daarnaast is er een geavanceerde interface voor ervaren traders. Het minimumbedrag is slechts €1,- en je betaalt maximaal 0.25% handelskosten, maar over de eerste €1000,- dus niks.

Verspreid je inleg, pak zo nu en dan je winsten en wees niet te gretig. Iedereen maakt fouten, maar probeer het binnen perken te houden. Ga daarom niet te traden op basis van emotie. Sta achter je keuzes en verdiep je in een aantal specifieke munten. Dit is geen financieel advies, maar hopelijk zal het helpen met je toekomstige trades.