Een samenwerking tussen de Chinese politie en gamegigant Tencent heeft geleid tot het oprollen van een grootschalige organisatie die cheats in diverse videogames verkocht. De bende ontwierp en verkocht cheats voor populaire videogames, waaronder Overwatch en Call of Duty Mobile. Bijna € 65 miljoen aan inkomsten werd verdiend door de criminele organisatie. De politie nam activa ter waarde van meer dan € 39 miljoen in beslag, waaronder verscheidene luxe auto’s.

Grootste cheater-zaak ter wereld

In 2020 ging de Chinese politie al achter een groep oplichters aan, waarbij ze 17 online platformen uit de lucht haalden. Tijdens het verdere onderzoek stuitten ze op de grootste cheater-zaak ter wereld. De criminelen hierachter verkochten abonnementen voor ongeveer € 8 per dag en tot € 170 per maand.

De politie van Kunshan vond en vernietigde 17 cheatcodes en arresteerde 10 mensen in verband met de handel. Ze noemen het de “grootste cheater-zaak ter wereld”, vanwege de grote sommen geld en hoeveelheid spellen die ermee gemoeid waren.

Meer aandacht

Sinds E-Sporters miljoenen kunnen winnen in toernooien over de hele wereld, is het harde optreden tegen valsspelen de afgelopen jaren geïntensiveerd. Valsspelen bij gamen is zo oud als gamen zelf. In 2019 bleek uit een onderzoek dat ongeveer een derde van de gamers toegeeft cheats te gebruiken om hun online kansen te vergroten. Verschillende spraakmakende gamers zijn ook gestopt met platforms vanwege de opkomst van vals spelen bij sommige games.

cheater

Het verhaal laat ook zien hoe lucratief deze cheat-operaties zijn geworden. Wat vroeger een industrie vanuit huis was waarbij hackers ‘glitches’ in de code van games aanbrachten, is nu een enorme criminele onderneming geworden. En blijkbaar vielen veel mensen voor deze online zwendel, want de politie stuitte in een loods van de bende op diverse peperdure bolides: Lamborghini Huracán Performante, Ferrari F8 Tributo, McLaren 720s, Mercedes G-klasse en een Rolls-Royce Cullinan.