In 2011 overleed misschien wel de meest innoverende pionier van de computerindustrie ooit. De destijds 56-jarige genie overleed na een langdurige strijd aan alvleesklierkanker en liet een gigantisch imperium achter.

Inmiddels is het bedrijf dat hij vroeger oprichtte – Apple – uitgegroeid tot het op één na grootste bedrijf ter wereld op gebied van marktkapitalisatie en daarvoor kunnen we Steve Jobs grotendeels verantwoordelijk voor houden. Veel mensen vragen zich af wat het vermogen van Jobs zou zijn geweest als hij nu nog had geleefd. We hebben hier daarom voor jullie een kijkje naar genomen.

Apple

De huidige CEO van Apple – Tim Cook – mag sinds een klein jaar miljardair noemen. Cook bezit 0,02% van de aandelen van Apple, wat een waarde heeft van meer dan €1 miljard. Het bedrijf heeft nu officieel gezien een waarde van €2 biljoen – dat is 2000 miljard. Toen Steve Jobs stierf had hij een vermogen van ongeveer €8 miljard. Dit vermogen is echter grotendeels te danken aan zijn aandelen in Disney, die destijds €6.5 miljard waard waren.

In 1985 verliet Jobs het bedrijf na een ruzie en verkocht al zijn aandelen op 1 na. Om dit even in kaart te brengen, hij bezat hiervoor 20% van de totale aandelen. Na 12 jaar ging Steve Jobs weer terug naar Apple en werd opnieuw CEO. In totaal kreeg hij 5.5 miljoen nieuwe aandelen tot zijn beschikking die destijds ongeveer €320 miljoen waard waren.

Het vermogen van Steve Jobs als hij nog zou leven

Onder leiding van Jobs bracht Apple de legendarische iPad en iPhone uit, waarna de waarde van het bedrijf als een raket omhoog schoot. In 2014 en 2020 besloot Apple om aandelensplitsingen te doen die de 5.5 miljoen aandelen van Jobs 154 miljoen zou laten worden. De prijs van één Apple aandeel is momenteel €111 en dit zou betekenen dat Steve Jobs nu voor €17 miljard aan Apple aandelen zou bezitten.

Naast dit zou hij ook jaarlijks €150 miljoen aan dividend ontvangen. De grootste klapper is echter nog niet gevallen, want de 64 miljoen Disney aandelen die hij nu zou bezitten hebben een waarde van €21 miljard. Hier komt een jaarlijkse dividend van €210 miljoen bovenop.
Als Steve Jobs nu nog zou leven, zou hij dus een vermogen hebben van €38 miljard en zou hij hiermee ongeveer op plek 25 komen in de Forbes 500.

Echter, als hij zijn 20% aandeel in Apple nooit had verkocht, zou hij met afstand de rijkste man ter wereld zijn geworden. Hij zou dan een totaal vermogen hebben gehad van ongeveer €360 miljard – het dubbele van Amazon-oprichter Jeff Bezos.