In de cryptowereld is de afgelopen week controverse ontstaan over een nieuwe crypto-token, die door bekende Nederlandse ondernemers wordt gepromoot. De huidige investeerders – waaronder rapper Boef – prijzen de token op Instagram met man en macht aan en voorspellen dat de waarde in de komende maanden en jaren flink zal gaan toenemen. Sceptici trekken deze voorspellingen echter in twijfel en zien in de token een ‘pump-and-dump’ scenario, waarbij beleggers hun geld uiteindelijk in rook zien opgaan. Het ideale moment dus om zelf even polshoogte te nemen van de situatie.

Wat is ‘pump-and-dump’ ?

In de cryptowereld is de term ‘pump-and-dump’ alom bekend. Het is een manier van koersmanipulatie, waar veel geld aan wordt verdiend en aan verloren. Achter een pump-and-dump zit meestal een team van investeerders die een goedkope cryptovaluta of -token kopen of creëren en hier veel vermogen in stoppen. Vervolgens gaan de investeerders de cryptovaluta of -token op sociale media ophemelen, om ervoor te zorgen dat mensen er ook geld in steken.

Pump and Dump

Vooral mensen die weinig verstand hebben van crypto zien het als een kans om snel rijk te worden, alleen in de praktijk valt dit dus vies tegen. Wanneer de koers van de cryptovaluta of -token namelijk een bepaald punt heeft bereikt, besluiten de oorspronkelijke investeerders om het schip te verlaten en er met de winst vandoor te gaan. Gevolg is een gigantische koersdaling, waardoor de inleg van de overige investeerders ineens veel minder waard zijn geworden.

Controverse over nieuwe crypto-token

Amper een week geleden kwamen bekende ondernemers en beleggers op Instagram met een aankondiging. Er is namelijk een nieuwe crypto-token op de markt, genaamd XPOSE Protocol. Volgens de officiële website is het enigste wat men hoeft te doen; tokens kopen, tokens houden en vervolgens stemmen op grote marketingcampagnes die de oorspronkelijke investeerders opzetten. Ook willen de mensen achter XPOSE Protocol een blockchain-gedreven merk neerzetten, voor op de lange termijn.

Xpose

Critici zijn er echter van overtuigd dat dit een ‘pump-and-dump’ actie is van de investeerders en proberen hun aanhang te waarschuwen. Dit schoot bij sommige van de investeerders in het verkeerde keelgat, waarna er een interessante discussie volgde. De veelbesproken rapper Boef is ook betrokken bij de crypto-token en heeft er naar verluidt ook zelf geld in geïnvesteerd. Op Instagram uit Rabi Safi, bekend van een community genaamd ‘De Belegger’, zijn kritiek en wantrouwen in de nieuwe crypto-token.

Crypto-vete loopt uit op aangifte tegen rapper Boef

Vervolgens deelt Safi op Instagram berichten die de 28-jarige rapper naar hem zou hebben verstuurd. Boef zegt bij hem thuis langs te komen, om het voorval uit te praten. Safi vraagt vervolgens aan zijn volgers wat hij van de berichten moet denken en bespeurd een dreigende toon bij de rapper.

Op zijn beurt plaatst rapper Boef het volledige adres van Safi in zijn Instagram verhaal en roept hij zijn volgers op om naar het huis van ‘De Belegger’ te komen.  Safi heeft inmiddels laten weten aangifte te doen tegen de Alkmaarse rapper. Of het daadwerkelijk een ‘pump-and-dump’ geval is, kan men op voorhand uiteraard nog niet concluderen. Enfin, feit blijft echter dat de bejegening van de rapper niet geheel respectvol is.

Ondernemende Boef en Vasco Rouw

Rapper Boef is samen met zijn zakenpartner Vasco Rouw eigenaar van ‘The Millionaires Club’. Dit is een organisatie die hun leden voor een vast bedrag per maand, kwartaal of jaar leren hoe je financiële vrijheid het beste kunt bereiken. De leerlingen krijgen les in zaken als vastgoed, crypto en mindset, allemaal met als doel om uiteindelijk een hoop geld te verdienen. De 33-jarige Vasco Rouw bezit al tientallen panden en ook rapper Boef is hard op weg om zijn vermogen slim te investeren.

Naast rapper Boef zijn ook Vasco Rouw en vele andere bekende ondernemers en bekendheden betrokken bij de crypto-token. Zo is ook de medeoprichter van zowel BALR als 433 – Ralph de Geus – het gezicht van XPOSE Protocol. Daarnaast zijn er ook veel influencers en internetondernemers bezig om de crypto-token te promoten. Opvallend detail is dat deze ondernemers allemaal bevriend met elkaar zijn. Dit is voor de sceptici op hun beurt weer een reden om de betrouwbaarheid in twijfel te trekken. Is de XPOSE-token de eerste scam van Nederlandse bodem?