Van arm naar rijk. Velen beginnen onderaan ladder tot ze zich omhoog klimmen naar de top. Niet iedereen wordt ten slotte geboren met een gouden lepel in de mond. Toch is er een selecte groep miljardairs die in armoede zijn opgegroeid.

Van armoedzaaier naar miljardair

In dit stuk gaan we een aantal van dit soort succesverhalen met je doornemen aan de hand van een video van TheRichest. Te beginnen met Howard Schultz, die eigenhandig Starbucks tot een wereldwijd begrip heeft gemaakt. Hij reisde naar Italië en werd geïnspireerd door hun proces. Dus hij wilde het repliceren in de Verenigde Staten en we kunnen stellen dat hem dat aardig is gelukt.

Oprah Winfrey

Dan hebben we de tragische, maar inspirerende opvoeding van Oprah Winfrey. Van haar kindertijd tot het worden van de grootste talkshowhost aller tijden, tot het nu werken met Apple TV. We hebben dan ook nog Shahid Khan die naar de Verenigde Staten verhuisde met weinig geld op zak. Nu is hij eigenaar van een aantal sportteams, waaronder American football-team Jacksonville Jaguars.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Oprah (@oprah)

Ook het verhaal van steenrijke George Soros, die de Trump Tower financierde en nog een aantal miljoenen wist te verdienen op een volkswijk in Arnhem. Na een bescheiden begin in zijn geboorteland Hongarije verkaste hij naar Amerika om later het Quantum Fund op te richten en schonk hij miljarden aan goede doelen.

Ook Roman Abramovich die opgroeide als wees, maar dankzij zijn zakelijk inzicht Chelsea FC kon kopen. Ondertussen is hij $14.9 miljard waard volgens Forbes, waarmee hij op plek 142 van de rijkst mensen ter wereld staat, en heeft hij een jachtenpark waar je ‘u’ tegen zegt..

Filantropie

Uiteraard kan dit proces ook precies de andere kan op werken. En op de valreep wordt ook het verhaal behandeld van de miljardair die alles verloor, Barbara Hutton. Zij was in het begin van de 18e eeuw een van de rijkste vrouwen op aarde, maar alles in haar filantropische stichting stopte.

In speciale gevallen zelfs doen bewust: deze miljardair gaf al, maar dan ook al, zijn geld weg aan goede doelen. Check de video over de bovenstaande ‘miljardairs’ hieronder.