Ameer en zijn broer Raees Cajee uit Johannesburg, van nog maar 18 en 21 jaar oud, gingen aan de haal met 69.000 bitcoins. Ze zijn er met de buit vandoor gegaan en van de radar verdwenen. Ondertussen is de waarde afgedaald naar om en nabij de 1,9 miljard euro waard, maar in april, toen de broers ermee aan de haal gingen, vertegenwoordigde diezelfde hoeveelheid ruim 3 miljard euro. Weer heel wat anders dan ons vorige verhaal omtrent crypto-broers.

Africrypt: grootse crypto-roof ooit?

Deze Bitcoins waren van mensen die hun geld hadden toevertrouwd aan hun investeringsvehikel Africrypt, dat naar eigen zeggen in 2019 is opgericht. De 21-jarige Raees beweert, op de onlangs offline gehaalde website van de onderneming, dat hij op zijn achtste voor het eerst over bitcoin hoorde en er meteen door geobsedeerd raakte. Het verhaal begon bij Ethereum — de op één na grootste cryptomunt — te delven toen hij nog op school zat en ontwikkelde hij zijn eigen handelsalgoritme met behulp van artificiële intelligentie (AI). Dit was de fundering waar ‘één van de grootste AI-bedrijven in Afrika’ op ruste.

Zoals we wel vaker zien bij soortgelijke projecten beloofde Africrypt hoge rendementen en uiteraard zuivere koffie. Zij hanteerde een starttarief van 100.000 dollar (83.000 euro) en verworven veel klanten. Sommigen waren zelfs bereid om meer dan 1 miljoen te investeren, maar dat hadden ze beter niet kunnen doen.

Toen de koers van bitcoin in april op een hoogtepunt stond, stuurde de Chief Operating Officer de klanten van Africrypt een verklaring via e-mail. Hierin stond dat het bedrijf zou zijn gehackt en dat hun online portefeuilles met cryptomunten gevaar liepen. Hij voegde daar nog de vraag bij of klanten vroeg om niet naar de autoriteiten te stappen. Natuurlijk hield deze smoes liet lang stand en werd er uiteindelijk advocatenkantoor Hanekom Attorneys uit Kaapstad op gezet. Diverse pogingen om de broers te lokaliseren liepen op niks uit, waardoor de hulp van de politie werd ingeschakeld.

“We waren meteen achterdochtig, omdat beleggers werd verzocht om geen juridische stappen te ondernemen,” vertelde het advocatenkantoor aan Bloomberg. “Medewerkers van Africrypt verloren zeven dagen vóór de vermeende hack toegang tot het backendsysteem.”

Onderzoek naar het incident verloopt moeizaam

Volgens het advocatenkantoor zijn de broers naar het Verenigd Koninkrijk gevlucht, maar ook daar is tot op heden geen enkel spoor aangetroffen. De advocaten zijn tot de conclusie gekomen dat het grootste deel van de door hun gestolen munten door crypto-tuimelaars of ‘mixers’ gehaald om alle sporen uit te wisselen. Of ze dat succesvol is gelukt zal in de komende maanden blijken. Of we horen er nooit meer wat van, zoals bij de broers tot nu toe. FNB, een plaatselijke bank in Zuid-Afrika die naar verluidt de transacties voor Africrypt afhandelde, is ook ondervraagd over het voorval, maar zij ontkennen betrokken te zijn in bij zaak.

Daarnaast heeft de Zuid-Afrikaanse financiële waakhond FSCC, die toezicht houdt op financiële instellingen, gezegd dat aan cryptomunten gerelateerde zaken niet onder hun takenpakket valt.