Oliver Daemen is nog maar 18 jaar oud, maar zal samen met Amazon-oprichter Jeff Bezos 20 juli richting de ruimte gaan, op diens eerste commerciële ruimtevlucht. Daemen kreeg pas enkele dagen geleden te horen dat hij als vierde en laatste passagier is toegevoegd aan de vlucht met de New Shepard van Bezos’ ruimtevaartbedrijf Blue Origin. De Brabander zal daarmee de jongste astronaut ooit zijn. “Dit is een droom die uitkomt!” zegt Oliver. “Ik had hier helemaal niet meer op gerekend, totdat vorige week dat verrassende telefoontje van Blue Origin kwam. Dit is zo onvoorstelbaar gaaf! De vlucht naar en in de ruimte duurt maar tien minuten, maar ik weet nu al dat dit de meest bijzondere tien minuten van mijn leven worden.”

Van VWO student tot ruimtereiziger

Lucht- en ruimtevaart is Oliver Daemen met de paplepel ingegoten. Na het afronden van zijn VWO-opleiding in 2020, heeft hij het afgelopen jaar benut om zijn vliegbrevet te halen. Dit jaar begint hij aan de studie Natuurwetenschappen en Innovatiemanagement aan de Universiteit Utrecht, maar deze week is hij met zijn vader hals over kop vertrokken naar Texas, waar hij een intensieve astronautentraining zal volgen voor de ruimtevlucht die aanstaande dinsdag gepland staat.

De Brabander wist deze plek te bemachtigen via een speciale veiling voor het goede doel, waar hij afgelopen juni samen met zijn vader aan deelnam. Hoewel ze naarmate de bieding opliep afhaakten, viel de keuze van Blue Origin toch op de Nederlandse student. De gedeelde passie die hij met zijn vader deelt voor ruimtevaart en zijn jeugdige leeftijd gaven de doorslag.

De oudste én je jongste astronaut ooit

Op de vlucht wordt Oliver vergezeld door Jeff Bezos, diens broer Mark en de 82-jarige Amerikaanse Wally Funk als de oudste astronaut ter wereld en nog vier andere ruimtevaarders. Blue Origins leek een primeur te hebben met de eerste commerciële ruimtevaart, maar enkele dagen voordat ze zouden vertrekken ging miljardair Richard Branson hen voor.

Zijn vader, Vastgoedontwikkelaar Joes Daemen, zag gaandeweg het biedingsproces een begeerlijke connectie ontstaan met zijn bedrijf Intospace. “Ook wij zijn helemaal bezeten van ‘ruimte’, maar dan ruimte voor logistiek vastgoed,” aldus Joes Daemen. “De ruimtereis van Oliver leek ons een prachtige activiteit om de lancering van Intospace komend najaar op te luisteren. Maar toen de biedingen tijdens de veiling de pan uit gingen reizen, zijn we afgehaakt.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Blue Origin (@blueorigin)

André Kuipers, Oliviers idool wie hij in 2012 ook ontmoette, zei: ”Ik vind het prachtig dat Oliver zo onverwacht deze fantastische ervaring gaat opdoen. Ik heb hem aangeraden om niet de klassieke fout te maken door foto’s te gaan nemen in de korte tijd dat hij boven is, maar ten volle te genieten van het uitzicht op onze schitterende planeet.”

Hoeveel kost de ruimtevaart?

De hoogste bieder had besloten pas op een latere vlucht mee te reizen, waardoor Blue Origin later alsnog bij Daemen uitkwam. Het ruimtevaartbedrijf kiest er bewust voor om de laatste plaats te gunnen aan de bevlogen Oliver, zodat de eerste commerciële ruimtereis van Bezos’ onderneming niet alleen de oudste, maar ook de jongste astronaut aan boord heeft. De prijs voor ‘de laatste stoel’ valt een stuk lager uit dan het hoogste bod op de veiling. Het bedrag wordt door Blue Origin aan een nog nader te bepalen goed doel geschonken.

Ruim 100.000 mensen hebben een symbolische petitie getekend om multimiljardair Jeff Bezos niet naar aarde terug te laten keren, dus hopelijk voor Bezos en Daemen blijft dit bij symboliek.