Met een fortuin ruim $ 6,8 miljard dollar is de Amerikaanse modeontwerper Ralph Lauren een van de meest winstgevende en bekende namen in de mode-industrie. Hij groeide op in een verarmde buurt van de Bronx, New York, als de zoon van een geëmigreerd Joods echtpaar. Laten in zijn leven ging hij in het leger en werkte als griffier. In 1968 gooide hij het roer om en lanceerde hij kledingmerk Polo en de rest is geschiedenis. Dus, wie is de man achter het fortuin van het modehuis? Daar gaan we eens naar kijken.

Het verhaal van Ralph Lauren

Geboren als Ralph Lipschitz, in oktober 1939, was hij de jongste van vier broers en zussen. De familie had het zwaar en Ralph dompelde zich onder in de fantasiewereld van bioscoopfilms als uitvlucht van de werkelijkheid. Hij veranderde zijn naam in “Lauren” in zijn late tienerjaren, na naar verluidt jarenlang geplaagd te zijn vanwege zijn achternaam. Volgens die biograaf Michael Gross, die Genuine Authentic: The Real Life of Ralph Lauren schreef, gebruikte Lauren zijn levendige fantasie om de fictieve wereld van filmgrootheden binnen te stappen. Deze fantasierijkheid zou later het succes van hem in de mode-industrie betekenen. Hij maakte ook een groot deel van de kostuums die werden gedragen in The Great Gatsby, hieruit valt te concluderen dat de filmindustrie een belangrijk rol heeft gespeeld in zijn succesverhaal.

In 1962 trad hij op 23-jarige leeftijd toe tot het Amerikaanse leger en diende tot 1964, tot hij een baan als klerk aannam bij Brooks Brothers – het oudste herenkledingmerk in Amerika. Lauren werkte vervolgens voor Beau Brummell, de bekende stropdasfabrikant. In 1967 Hij haalde de directeur van het bedrijf over om hem zijn eigen stropdassenlijn te laten ontwerpen en zodoende werd de Ralph Lauren Corporation geboren. Zijn interesse in sport leidde vervolgens tot de lancering van zijn iconische merk Polo.

Polowedstrijden

Het kijken naar zijn eerste polowedstrijd leek zijn ondernemersgeest te activeren. Hij ging met een vriend, Warren Helstein, die beschreef hoe ze werden blootgesteld aan “fantastische dingen” – de paarden, het zilver, het leer, de “lange blondines met grote hoeden” en de high society. Het spoorde Lauren aan tot het ontwikkelen van een elegant en eersteklas merk, dat later bekend werd als Polo Ralph Lauren.

Het was een enorm risico om het bedrijf te lanceren, aangezien hij slechts een middelbare schooldiploma en een handvol bedrijfslessen had en halverwege zijn studie bedrijfskunde was gestopt op de City University van New York. Zijn volgende grote risico was het ontwerpen van brede, kleurrijke stropdassen, in een tijd waarin eenvoudig en smal de mode was. Dit sloeg flink aan en hij verkocht in zijn eerste jaar voor $ 500.000 aan stropdassen.

Hij kwam vervolgens aanzetten met ontwerpen die hij zelf zou willen dragen. Hij stelde zich kleding voor die geschikt was voor filmsterren. “De dingen die ik maakte, kon je niet kopen. Je kon ze nergens vinden”, zei hij ooit in een interview. Hij begon in herenkleding en lanceerde zijn eerste op maat gemaakte overhemden voor vrouwen in 1971, met zijn nu beroemde paardjes-embleem.

Hij opende zijn flagshipstore op Madison Avenue en 72nd Street, in New York, in 1986 en op 12 juni 1997 werd het bedrijf openbaar verhandeld op de New York Stock Exchange. Vooruitspoelend naar juni 2016, werd er gemeld dat Ralph Lauren het in sommige kringen moeilijk had. Dit werd geschoven op het feit dat er teveel korting werd gegeven, wat resulteerde in een verslechterd imago, terwijl ook het falen om jongere consumenten aan te trekken werd genoemd.

Crisis in de hele modeindustrie

Ook in 2020 kregen zij het, net als de gehele modebranche, lastig. Ralph Lauren Corporation zag de omzet van het eerste kwartaal in dat jaar kwartaal dalen als gevolg van de crisis, zo blijkt uit de gepubliceerde kwartaalcijfers. De omzet van Ralph Lauren kelderde met 65% naar 487 miljoen dollar. Echter waren de operationele kosten van het bedrijf ruim dertig procent lager dan vorig jaar, wegens personeelsverloven en huurverlagingen, maar draaide toch verlies: het operationeel resultaat kwam uit op -168 miljoen dollar.

De afsluiter van het vierde kwartaal, laat echter wat positieve resultaten zien. Zo steeg de omzet licht met 1 procent naar een omzet van 1,3 miljard dollar. Voor het huidige boekjaar, fiscaal jaar 2022, gaat Ralph Lauren Corporation uit van een omzetstijging tussen de 20 en 25%.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Polo Ralph Lauren (@poloralphlauren)

Gedurende zijn leven heeft Ralph Lauren zich gevestigd als een filantroop. In de jaren tachtig werd bij hem een hersentumor vastgesteld. Gelukkig kon hij de tumor laten verwijderen voordat er schade was aangericht en herstelde hij volledig. Dit markeert ongetwijfeld het begin van zijn liefdadigheidssteun richting kankeronderzoek en -behandeling.

De Amerikaanse modeontwerper is 81 jaar oud en bezit bijna nog 90% van het stemrecht binnen de Polo Ralph Lauren Corporation en blijft aan als Executive Chairman en CCO (Chief Creative Officer) nauw betrokken. Het bedrijf heeft wereldwijd gezien meer dan 12.500 mensen in dienst, 400 fysieke winkels onderverdeeld in verschillende merknamen.

De jongen die ervan droomde miljonair te worden, is een multimiljardair, met huizen in Long Island, Jamaica, Bedford en Manhattan en Colorado. Ook is hij de eigenaar van een indrukwekkend wagenpark, waar we later nog op terugkomen.

Uiteraard is Polo Ralph Lauren, samen met Tommy Hilfiger, een van de kenmerken van een kakker. Wat iemand uit deze sociale kring verder typeert, lees je hier.