Het lijkt erop dat alle schoenenrecords, of het nou voetbal- of basketbalschoenen zijn, worden opgezogen door Nike. De duurste sneakers vandaag de dag staan op de naam van een paar oude basketbalschoenen van Michael Jordan. Deze Nike Air Jordan 1’s zijn uiteindelijk voor $560.000 onder de hamer gegaan en daarmee de duurste (Nike) sneakers ooit. Maar we verzetten onze aandacht even naar dit verlept hoopje schoeisel.

Worden deze Nike’s de duurste schoenen aller tijden?

Net als deze afgetrapte Nike-schoenen uit 1972 te koop stonden voor €164.000, heeft dit paar van Nike hebben een verlepte swoosh, vergaan materiaal en zal deze schoenen binnenkort op het veilingblok verschijnen bij Sotheby’s. De Nike’s zijn met de hand gemaakt door Bill Bowerman, mede-oprichter van het Amerikaanse sportmerk.

Het meest opvallende is dat het paar het gebruik van 4 prototype-logo’s heeft, die een opmerkelijke gelijkenis vertonen met de Nike Swoosh. De schoenen hebben bovendien, onder elke set spikes, wafelzolen – de eerste opmerkelijke innovatie die Nike introduceerde bij de première van de Nike Moon Shoe tijdens de Olympische Trials van 1972.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sotheby’s (@sothebys)

De Nike’s zijn in de jaren ’60 speciaal ontworpen voor de Canadese sprinter Harry Jerome. Deze Canadese sprinter vestigde in de loop van zijn carrière in totaal 7 wereldrecords en won met name de bronzen medaille voor Canada tijdens de Olympische Zomerspelen van 1964 in Tokio, Japan.

Uiteraard uiterst zeldzaam

De zeldzaamheid van de schoen verwijst naar Bowerman’s beroemde bescherming van zijn spikes. Een ander bekend paar soortgelijke Bowerman-schoenen bevindt zich in de Special Collections and University Archives van de Knight Library van de University of Oregon. Oud en versleten, maar wel zeer gelimiteerd én gewild.

Nike's

Het veilinghuis calculeerde in dat de vendutie van de Nike-schoenen tussen de 800.000 en 1,2 miljoen dollar zal gaan opleveren. Ook al haalt ‘ie het minimum op van deze schatting, zijn het de duurste schoenen aller tijden. Vanaf 23 juli, de datum waarop de Olympische Spelen in Tokio beginnen, kun je bieden op deze ultieme sneakers voor verzamelaars. Zij die een poging willen wagen kunnen hier terecht.

Nike's