Het is zonder twijfel één van de meest onverwachte transfers in de voetballerij aller tijden: Lionel Messi van FC Barcelona naar Paris Saint-Germain. Barcelona kon, vanwege eisen van de Spaanse La Liga, Messi niet langer betalen en twee clubs zouden genoeg kapitaal hebben om Messi over te nemen: Manchester City en PSG. Die laatstgenoemde ploeg trok aan het langste eind en de Argentijn is al gearriveerd in Parijs. Dit verachten ze aan de 34-jarige te verdienen.

Zichtbaar emotioneel kondigde hij afgelopen weekend zijn vertrek aan na een twintigjarig dienstverband. De topscoorder van de FC Barcelona maakte in zijn tijd bij de Catalanen maar liefst 672 doelpunten in 778 wedstrijden en leverde 305 assist af. Hij mocht zes keer de Ballon d’Or in ontvangst nemen, won tien keer de La Liga en vier keer het grootste internationale voetbaltoernooi, de Champions League. Helaas komt er nu aan dit prachtige tijdperk een eind, maar hij breidt er nog een vervolg aan in de Ligue 1.

Verwacht jaarsalaris in Parijs van Lionel Messi

Hoewel de nieuwe werkgever van Lionel Messi geen transfersom hoeft te betalen, zal zijn salaris er niet om liegen. volgens Fabrizio Romano gaat Messi bij PSG een jaarsalaris van 35 miljoen euro netto verdienen en ondertekent hij een contract voor twee jaar. “Paris Saint-Germain zal binnenkort de ondertekening van Leo Messi aankondigen, overeenkomst bereikt tot juni 2023 plus optie om te verlengen tot 2024,” aldus de Italiaanse voetbaljournalist.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Fabrizio Romano (@fabriziorom)

Alleen zijn oude teamgenoot Neymar verdient daarmee meer dan de Argentijnse voetbalkunstenaar. De Braziliaan strijkt namelijk 36,8 miljoen euro per jaar op bij Paris Saint-Germain, terwijl Messi haast het dubbele vangt ten opzichte van Kylian Mbappé, die er 19 miljoen euro per jaar op vooruitgaat.

Hoe zal Leo PSG financieel bevorderen?

Ook al is hij al 34 jaar, hoopt Paris Saint-Germain uiteraard dat Messi meer geld in het laatje zal brengen dan dat hij de club gaat kosten. Messi zorgde bij zijn oude werkgever voor maar liefst 30% van de totale inkomsten in zijn eentje, dus het is zeker geen lukrake aankoop van de Parijzenaren. “Zodra je Messi aantrekt, bereik je nieuwe markten. Je bent verzekerd van een groot bedrag aan extra inkomsten, zoals shirtverkoop, wedstrijdtickets en sponsoren”, aldus marketeer Virgile Caillet.

Naar verwachting verkoopt Paris Saint-Germain met de komst van Messi alleen al 200.000 tot 300.000 extra shirts, van circa €90 per stuk. Al pakken we het midden van die inschatting, 250.000, levert dat 22,5 miljoen euro op. En dat is nog alleen maar de shirtverkoop. Volgens Grégoire Kopp kwam vijf tot tien procent van de toeristen in Barcelona alleen voor Messi naar de Spaanse metropool, dus Parijs als stad zal ook flink profiteren van de aankoop.

Messi wordt, naast de populariteit en inkomsten, aangesteld om, samen met de andere aankopen tijdens deze transferwindow: Sergio Ramos, Georginio Wijnaldum, Gianluigi Donnarumma en Achraf Hakimi, PSG aan de Champions League-titel te helpen. Naast alle andere spelers in de huidig selectie. Een woord: bizar.