Met 121 hotels is de Four Seasons hotelketen een van de meest prominent aanwezige op deze hele aarde. Ze worden dan ook veelal erkend door enkele van de meest gerenommeerde branchegroepen en gerespecteerde publicaties voor hun gastvrijheid, luxe voorzieningen en locaties. Daarnaast hebben ze prachtige locaties op de meest exclusieve uithoeken in meer dan 50 landen. Bill Gates had met zijn investeringsmaatschappij Cascade Investment LLC al een aandeel van 47.5%, maar doet daar nog een schep van haast 24% bovenop.

Aandeel van Bill Gates in Four Seasons Hotels stijgt flink

Cascade Investment LLC van Bill Gates neemt de controle over Four Seasons Hotels and Resorts door ongeveer de helft van het belang van de Saoedische prins Alwaleed bin Talal te kopen voor $ 2,21 miljard, aldus de hoteluitbater zelf. Met dit gegeven wordt het eigendom verhoogd tot 71,3%.

Bill Gates

Foto: Four Seasons Hotel Tunis

Prins Alwaleed zal via investeringsvehikel Kingdom Holding Co. het resterende belang blijven bezitten. Gates en Alwaleed zijn al een poosje zakenpartners. In 2007, toen de aandeelhouders van Four Seasons het bedrijf in overnamen, leidden zij de show en zijn de twee vermogenden verwikkeld in enkele liefdadigheidswerken.

Four Seasons, die naast de huidige eigendommen nog 50 projecten in de pijplijn heeft, beheert nu 121 hotels en resorts en 46 woningen. Nu Cascade de helft van het belang van de miljardairprins in Four Seasons verwerft, staat de waardering van de hotelketen vandaag op maar liefst $ 10 miljard. De afgelopen tien jaar heeft de investeringsmaatschappij van Prins Alwaleed zijn belangen in hotels verkocht, en deze keer kwam zijn oude vriend Gates hem te hulp.