De functie als CEO bij een megabedrijf brengt veel verantwoording, verplichting en druk met zich mee, maar zodra deze goed worden uitgevoerd, staat er ook een beloning te wachten. Althans dat is vaak het geval. Maar als leidinggevende bij het tweede meest waardevolle bedrijf ter wereld, op basis van marktkapitalisatie, Apple, is het al helemaal lucratief. Tim Cook, opvolger van oprichter Steve Jobs, kreeg namelijk een bonus van 5 miljoen Apple aandelen, dat gelijkstaat aan circa $750 miljoen, omgerekend €634 miljoen.

CEO van Apple, Tim Cook, krijgt behoorlijke bonus voor zijn diensten

Als onderscheiding voor zijn decennium bij het bedrijf, mocht hij op 31 augustus 2021 de aandelen in ontvangst nemen. De gigantische beloning maakte deel uit van het beloningspakket dat was ingesteld bij zijn overname van de rol van Steve Jobs bij het bedrijf in 2011. Hoewel Cook het maximale bedrag ontving op basis van de overeenkomst, moest het bedrijf wegens fiscale redenen ongeveer 2 miljoen van zijn aandelen – ter waarde van bijna $ 397 miljoen (circa € 355 miljoen) – inhouden. Alsnog hield hij hier $ 355 miljoen. (circa € 300 miljoen) aan over.

“Tim heeft ongeëvenaarde innovatie en focus gebracht in zijn rol als CEO en heeft laten zien wat het betekent om met waarden en integriteit te leiden”, zei een raad van bestuur bij Apple in een verklaring over het nieuwe pakket. De genereuze prijs weerspiegelde het enorme succes van Apple op de aandelenmarkt onder leiding van Cook. Apple heeft van 2018 tot 2021 een aandeelhoudersrendement van 191,83% en staat daarmee op de 13 plaats van alle bedrijven.

Net als de slimme zakenmagnaat die hij is, haastte Cook zich niet om de aandelen te verkopen zodra hij zijn beloning had ontvangen. Hij verkocht de aandelen vervolgens prompt tegen prijzen variërend van $ 148,30 tot $ 149,97.

Vermogen en inkomstenbron van de CEO van Apple

Zijn vermogen wordt geschat op $ 1,5 miljarden hij  ontvangt een salaris van $3 miljoen, maar het grootste deel van zijn vergoeding komt in de vorm van aandelen. De 60-jarige Cook, die vorig jaar eindelijk de status van miljardair bereikte, beloofde hij het overgrote deel van zijn financiële welvaart weg te geven. Uit een SEC-aanvraag (Amerikaanse toezichthouder van diverse effectenbeurzen) bleek dat hij Apple-aandelen ter waarde van $10 had geschonken aan een niet ander te benoemen goed doel. In 2019 Tweette hij, na $ 5 miljoen te hebben geschonken, over zijn plannen om zijn geld te gebruiken voor het bestrijden van de bosbranden in de Amazone-regenwouden.