Afgelopen weekend vond in de kustplaats Knokke-Heist, in de buurt van Zeeland, de twaalfde editie van de jaarlijkse Zoute Grand Prix plaats. De race werd afgelosten met een veiling door het internationale veilinghuis Bonhams. Zij plaatste 60 historische wagens op het veilingblok, die merkemblemen droegen als Aston Martin, Ferrari, Porsche, Jaguar, Maserati én Bugatti. Een Nederlander greep naar de knip en telde liefst € € 2,24 miljoen neer voor een Bugatti EB110 Supersport.

Bonhams veilt gelimiteerde Bugatti EB110 Supersport samen met nog 59 andere bolides

In de jaren ’90 rolden er slechts 30 exemplaren van de B110 Supersport van de assemblagelijn, stukken minder dan bijvoorbeeld de Veyron of de Chiron. Alles binnen het assortiment van Bugatti is prijzig, maar de Supersport slaat echt alles. Qua snelheid was ‘ie in zijn tijd een van de snelste productieauto’s, met een topsnelheid van 340 km/h. De SS was 150 kilogram lichter dan z’n voorganger en heeft een V12-motor van 3,5 liter en 612 pk.

Bonhams

De Bugatti EB110 GT is ontworpen door niemand minder dan ingenieur Paolo Stanzani en stylist Marcello Gandini, mede-makers van de Lamborghini Countach. Deze specifieke zilverkleurige sportwagen werd nieuwe geleverd in Duitsland en heeft sindsdien slecht vier eigenaren gehad. Al deze factoren zorge ervoor dat er flink werd geboden op de Bugatti EB110. De sportwagen werd nieuwe geleverd in Duitsland en heeft sindsdien slecht vier eigenaren gehad. Uiteindelijk ging er een Nederlandse verzamelaar vandoor met het winnende bod van €2.242.500.

Andere opmerkelijke geveilde bolides

Een Maserati Mistral Spyder uit 1964 die onder de hamer ging, die ooit in handen was van Sultan Bin Saoed. Verder ging een Ferrari F40 onder de hamer. Er werd geschat dat dit rode exemplaar tussen de €1 tot €1,5 miljoen zou opbrengen, maar de hamer werd geslagen bij een bedrag van bijna € 2 miljoen. Ook vond een Cadillac Eldorado, die in 1960 dienst deed als ceremoniewagen voor het huwelijk van koning Boudewijn en koningin Fabiola, een nieuwe eigenaar voor € 86.250.

De totale veiling leverde in totaal €12,3 miljoen op: een recordopbrengst voor de veiling in Knokke. Iedereen blij. Lees er meer over op de website van Bonhams.

Ferrari

Foto: Bonhams | Ferrari F40