De Patek Philipe Nautilus is de heilige graal onder horlogeverzamelaars. De productie van de Nautilus is inmiddels stopgezet en gezien de beperkte oplage hebben verzamelars er haast alles voor over om er een te bemachtigen. Een particuliere horlogeverzamelaar in het Midden-Oosten heeft de krantenkoppen gehaald door de allereerste Patek Phillippe NFT te maken met de Nautilus. En dat niet alleen: de token wordt deze maand al geveild.

Primeur: Patek Phillippe Nautilus als NFT

In samenwerking met SM-ART zal de NFT medio november over een periode van drie dagen op het platform worden geveild. Met deze NFT kunnen individuen investeren in een stukje horlogegeschiedenis, die niet van de pols gegrist kan worden.

De Nautilus 5711/1A-010 is en blijft een zeldzaam uurwerk sinds het eerste prototype. Echter werd er begin dit jaar aangekondigd dat de productie wordt stopgezet. Mede hierdoor blijft de vraag en meteen ook de waarde stijgen. Wie achter het net heeft gevist bij het echte uurwerk, kan een poging wagen om de NFT te scoren.

 Patek Philippe Nautilus NFT

“Toen we door de eigenaar werden benaderd om hem te helpen bij het maken van een NFT voor zijn Nautilus-horloge, grepen we die kans aan”, vertelt Danny Sangha, mede-oprichter van SM-ART. “Onze hele missie voor dit platform is om beeldende kunst, zeldzame verzamelobjecten en kunstvoorwerpen weer in de wereld te brengen. Zoveel mooie stukken zitten in gewelven verborgen voor het zicht van het publiek – nooit gezien en nooit gewaardeerd. We wilden een manier ontdekken om via een nieuw medium deze kunstwerken nieuw leven in te blazen. NFT’s zijn een manier om dat te doen.”

Bedenker van de Nautilus

De Nautilus werd in de jaren ’70 ontworpen door Gerald Genta, die zich liet inspireren op de vorm van patrijspoorten (die zijraampjes) van schepen en is een combinatie van luxe en roestvrij staal. Genta’s originele schets was in minder dan 5 minuten op een servet gezet – zittend in de hoek van een restaurant, tegenover het team van Patek Philippe. Uiteindelijk groeide die schets uit tot de lancering van de Nautilus 3700 in 1976, die meteen aansloeg en naarmate de tijd vorderde een iconisch uurwerk werd.

De prijs van een ongedragen exemplaar met een blauwe wijzerplaat ligt rond de € 45.500, maar dat hangt uiteraard af van de staat, het papierwerk enzovoorts. Hoeveel de NFT ongeveer moet gaan kosten, wordt pas bekend gemaakt wanneer de digitale Nautilus op het online veilingblok verschijnt.

“Met deze NFT-creatie kun je ‘in de tijd reizen’ vanaf het oorspronkelijke begin van dit zeer gewilde horloge tot en met de aanbevolen en bijbehorende Nautilus 5711/1A-010.” De ondertekende en limited edition digitale creatie wordt pas op de dag van de veiling (19 november) bekendgemaakt. SM-ART zal de specifieke veilingdatum aankondigen op haar social media kanalen en website. Zodra de veiling is geopend en de minimumprijs is bereikt, loopt de veiling 72 uur door.