China zal waarschijnlijk het eerste in je opkomen. Echter zijn er ook een hoop landen andere die niets van crptomunten en blockchains willen weten. Uit onderzoek van het Amerikaanse overheidsbureau Law Library of Congress blijkt dat er meer dan 50 landen eens zijn met het Aziatische land: dat is meer dan twee keer zoveel als drie jaar geleden.

Meer dan 50 landen hebben zowel expliciet als impliciet verbod op cryptomunten

Het nieuwe rapport actualiseert een uitgebreider rapport van de Law Library of Congress uit 2018 over de regulering van cryptocurrencies over de hele wereld. Het rapport behandelt landen die cryptocurrencies expliciet of impliciet verbieden, terwijl ook wordt vermeld of bijvoorbeeld alleen banken en andere financiële instellingen niet in crypto mogen handelen of dat ook individuen en bedrijven een verbod hebben.

Sinds de publicatie van het 2018-rapport is het aantal landen dat cryptocurrency verbiedt aanzienlijk toegenomen.

‘Absoluut verbod’

De update van november 2021 geeft aan dat de meesten landen (42) weliswaar een ‘impliciet verbod’ hanteren er nog relatief tolerant tegenover staan, maar negen landen (Algerije, Bangladesh, China, Egypte, Irak, Marokko, Nepal, Qatar, en Tunesië) hebben een ‘absoluut verbod’ op crypto, waardoor zelf individuele eigenaren van digitale munten volgens die normen illegaal bezig zijn. Dat brengt het huidige totaal op 51 landen.

Witwassen en terrorisme

Ten tweede toont het rapport ook het regelgevingskader rond cryptocurrencies, met name de toepassing van belastingwetten en anti-witwas- en tegenfinanciering van terrorismewetten (AML/CFT-wetten) op cryptocurrencies, die anno 2021 zijn toegenomen.

Situatie van cryptomunten in Nederland

In Nederland kunnen we, net als in haast alle Europese landen, vrij handelen in cryptomunten. Dat geldt voor particulieren, bedrijven, instanties en banken. Toch zijn er oproepen geweest om daar verandering in te brengen. Zoals van bijvoorbeeld Pieter Hasekamp, de directeur van het Centraal Planbureau, die in juni sprak van een ‘cryptozeepbel’ en beleggers wees op de gevaren van deze volatiele markt.