De Bowmore distilleerderij werd in 1779 gebouwd en is sinds de oprichting een grootmacht in de variërende wereld van de whisky’s. Dat betekent dat ze al meer dan 240 jaar voorzien van het vloeibare goud, maar slechts zelden worden edities als deze Bowmore Onyx aan het publiek beschikbaar gesteld.

Bowmore en Aston Martin

Voor veel mensen – en dan voornamelijk mannen – staan whisky en luxe sportwagens symbool voor ‘de fijne dingen des levens’. Ze symboliseren genot, ontspanning en een bepaalde vorm van succes. Toen in augustus 2020 Bowmore en Aston Martin een samenwerking aangingen waarden de verwachtingen niet verassend hoog. Echter willen we ons nu even richten op de Schotse distilleerderij, die in een samenwerking met veilinghuis Sotheby’s een recordbedrag ophaalde.

Uiteraard kan je op hun website of de drankhandel op de hoek terecht voor je alcoholische versnaperingen, maar zo nu en dan passeert een “once in a lifetime release” de revue. Daarmee doelen we op Bowmore’s 51-jarige single malt, die wordt geconserveerd door een handgeblazen, zwart vat van glas dat gebeiteld lijkt uit de rotsformaties van eialnd Islay, de thuisbasis van Bowmore.

“Voor de eerste keer brengen we een 51-jarige Bowmore uit, waardoor deze uiterst zeldzaam en kostbaar is”, vertelt David Turner, Bowmore-distilleerderijmanager. “Om dit mogelijk te maken, hebben we een enkele portie bouillon genomen uit een vat dat zorgvuldig is bewaakt door het distilleerderijteam en is gekoesterd in de legendarische No.1 Vaults. Bowmore Onyx is meer dan een naam, het symboliseert de kostbare whisky in deze prachtig vervaardigde fles en het proces van tijd dat de inhoud heeft gevormd. Deze unieke malt zal ongetwijfeld enorm in trek zijn bij liefhebbers van onze ongelooflijke single malt.”

Bowmore Onyx uit 1970

Gerijpt in een navulvat van Amerikaans eiken, dat op 17 februari 1970 werd gevuld, is dit Bowmore’s eerste 51-jarige single malt ooit en wordt geleverd met een verwarmend alcoholpercentage van 48%. De 51-jarige Onyx is, net als alle andere whisky’s van het Schotse label, bewaard in donkere, vochtige kelders onder zeeniveau, ofwel de legendarische Bowmore No. 1 Vaults, om zo z’n kenmerkende karakter te ontwikkelen.

Volgens Bowmore moet de smaak zoet zijn, “terwijl tabak, aardse walnoten en pecannoten leiden tot een mondverwarmende, langdurige afdronk.”

Recordopbrengst

Als onderdeel van de ‘Distillers One of One’-veiling van Sotheby’s, ging de Bowmore Onyx, kavel 4, onder de hamer voor precies £ 400.000, gelijk aan € 469.462, terwijl de opbrengst aanvankelijk werd geschat tussen £ 100.000 – £180.000. Hiermee is het vorige record, dat op naam stond van een Bowmore whisky uit 1957, verbroken. Die leverde destijds £ 363.000 op, omgerekend is dat € 424.918.

De totale opbrengst gaat naar het The Youth Action Fund: een goed doel dat is opgericht door The Distillers’ Charity om kansarme jongeren in Schotland te ondersteunen.