Afgelopen jaar introduceerde Rolls-Royce, in eigendom van BMW, de duurste auto aller tijden: de Boat Tail – ter waarde van $ 28 miljoen. Hiermee liet het luxemerk weer eens zien tot waar ze instaat zijn. Mede dankzij de reputatie die ze in de afgelopen jaren hebben opgebouwd was 2021 het beste jaar voor de fabrikant uit Goodwood in 117 jaar tijd.

Beste jaar voor Rolls-Royce

In april van vorig jaar kwam al naar naar buiten dat Rolls-Royce zijn beste kwartaal in zijn 116-jarige geschiedenis bereikte. Ze leverde in het eerste kwartaal 1.380 auto’s af: een stijging van 62% dan hetzelfde kwartaal in 2020 toen de pandemie de verkoop en productie begon te beïnvloeden. Ze meldde intertijd tevens dat voornamelijk de vraag naar de Cullinan groot was, de SUV die minimaal € 400.000 kost.

Maar Rolls-Royce Motor Cars heeft zojuist hun verkoopcijfers voor 2021 bekendgemaakt en het is een nieuw record in de roemruchte geschiedenis van het merk. De automobielindustrie maakt momenteel een zeer uitdagende fase door dankzij de problemen veroorzaakt door de aanhoudende pandemie en diverse tekorten aan onderdelen. Door de uitdagingen zijn de meeste fabrikanten genoodzaakt om met een lagere productiecapaciteit te werken, maar gezien de exclusiviteit van hun line-up, is Rolls-Royce daaraan gewend.

“Dit is echt een historisch jaar geweest voor Rolls-Royce Motor Cars”, aldus Rolls-Royce’s CEO Torsten Müller-Ötvös. “In de afgelopen 12 maanden hebben we onze hoogste jaarlijkse verkoop ooit geregistreerd, de nieuwste toevoeging aan onze Black Badge-familie gelanceerd, de wereld verbluft met onze mogelijkheden voor carrosseriebouw en enorme vooruitgang geboekt in onze volledig elektrische toekomst.”

Hij vervolgde door te zeggen dat het tekort aan chips reden tot zorg was, maar dat de moedermaatschappij BMW had verzekerd dat ze “alle chips in ontvangst konden nemen die we nodig hebben om onze auto’s te bouwen, dus we hebben geen tekorten gezien.”

5.586 auto’s geleverd over de hele wereld

De Britse fabrikant van luxe auto’s leverde 5.586 auto’s over de hele wereld. Dat houdt een groei in van 49% ten opzichte van de verkoopcijfers van 2020. De fabriek in Goodwood draait op maximale capaciteit en zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van hun eerste volledig elektrische auto, de Spectre, die het merk misschien verder kan helpen groeien qua verkoopcijfers, ook al kampen alle fabrikanten met een grootschalig chiptekort.

Rolls-Royce

Andere high-end autobedrijven, zoals Bentley en Lamborghini, hebben ook recordverkopen meegemaakt in het afgelopen jaar. De felste rivaal van het bedrijf, Bentley, registreerde tevens ook recordverkopen in 2021. Bentley verkocht vorig jaar 14.659 voertuigen, een stijging van 31% ten opzichte van 2020.

Rolls-Royce Phatom, Ghost en Cullinan

Alhoewel de orderboeken voor de Phantom al zeker tot het derde kwartaal van 2022 vol gekrast zitten, waren de Ghost en Cullinan verantwoordelijk voor de enorme omzetgroei van Rolls-Royce. De fabrikant zei ook dat haar tweedehandsauto’s vorig jaar ook uitzonderlijke verkoopresultaten opleverde en een absoluut record bereikte.