Als moderne man wil je verzorgd en stijlvol voor de dag komen. We naderen februari en dat betekent steevast dat we het winterse weergetij nog even moeten accepteren. In dit stuk gaan we het niet hebben over kleding voor formaliteiten, maar over de informele dresscode ‘casual chic’ in de winter.

Kledingkeuze in de winter

Normaal gesproken kleedt de Nederlander zich in de wintertijd in wat donkere kleuren, maar we zien ook steeds vaker camel of beige. Naast kleur is eigenlijk materiaal nóg belangrijker om niet alleen voor een modieuze uitstraling te zorgen, maar ook voor comfort. Uiteindelijk is dat uiteraard het belangrijkste doel. Om je enigszins wegwijs te maken in de winterse kledingkeuze, volgen hier 5 musthaves voor dit seizoen. Tip: mocht je problemen hebben met het combineren van deze musthaves met jouw stijl, of je vindt het moeilijk om te bepalen wat er bij je staat, dan zijn er online styling services die je hierbij kunnen helpen.

1. Manteljas

Wanneer het niet met bakken uit de hemel komt, leent de manteljas zich als ideale winterjas. Er zijn maar weinig jassen stijlvoller dan een mantel en het is tevens een enorm veelzijdige jas.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Johannes Huebl (@johanneshuebl)

Vanwege de kou buiten draag je voornamelijk dikkere (col)truien en vesten dan in de andere seizoenen, dus koop ‘m een maatje groter, zodat je niet helemaal vastgepakt zit tussen de materialen. En nu we het toch over maatvoering hebben: niets is vervelender dan korte mouwen en wanneer de schoudernaad verkeerd valt. Houd daar dus rekening mee. Ook de trenchcoat is een stijlvol alternatief, met name in het beige.

2. Parka

Parka’s zijn samengesteld om weer en wind te trotseren, dus gebruik ze daar dan ook voor. Meestal gaat functionaliteit ten koste van de klasse, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Tegenwoordig kunnen parka’s wel degelijk modieuze kledingstukken zijn. Als je een duurzame jas wilt aanschaffen zal je bereid moeten zijn meer dan € 500 betalen, maar dan heb je wel een jas die je meerdere winters warm en tevreden houdt.

3. Stevig schoeisel

Uiteraard schuif je je voeten het liefste in suède loafers, maar in de winter doe je jezelf daar geen plezier mee. Nee, ga voor stevig schoeisel. Voorbeelden daarvan zijn zwarte ‘chelsea boots’, sneakers van leer of suède (in donkergroen, marineblauw of beige-wit) of toch leren loafers. Allemaal opties die goed staan onder een pantalon om de ‘casual chic’-stijl te rocken.

Foto: Unsplash

4. Coltrui

Je moet ervan houden, maar als je ‘m kan combineren met de rest van je outfit, loop je er uiterst stijlvol bij. Niet voor niets heeft haast iedere man er wel eentje in z’n kast liggen. Als er een kledingstuk is dat in populariteit nog steeds stijgt, is het de coltrui.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kosta Williams (@kosta_williams)

Waarom die zo enorm populair is, komt door de klasse die hij uitstraalt. Door de hoge kraag en de pasvorm wordt het mannelijk lichaam mooi geaccentueerd en geeft een zelfverzekerde uitstraling met klasse. De trui vormt de basis van eindeloze combinaties.

5. Muts

And last but not least: de muts. Sommigen zullen het meer zien als een accessoire dan een kledingstuk, maar we willen ‘m toch graag even meenemen. De voornaamste functie van een muts is weliswaar om je oren en (voor)hoofd te wapenen tegen de gure elementen, toch kan het je outfit afmaken. Match de kleur met je handschoenen en sjaal en je bent helemaal gereed om de deur uit te gaan.