Het schandaal rondom The Voice of Holland kan je niet ontgaan zijn. De hitshow is voorlopig stopgezet, terwijl de opnames tot de halve finale al klaar zijn, wegens vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag van enkele medewerkers, waaronder een handjevol BN’ers. Later vandaag zal het online-consumentenprogramma van BNNVARA, BOOS, gepresenteerd door Tim Hofman, naar buiten komen met verhalen van de slachtoffers, wie er allemaal bij betrokken zijn en hoever dit schandaal rijkt.

The Voice of Holland-schandaal

De bandleider van The Voice, Jeroen Rietbergen, inmiddels de ex van Linda de Mol, heeft ondertussen al erkent schuldig te zijn aan de verdenkingen en legde vervolgens zijn werkzaamheden bij de talentenjacht neer. Maar er schijnen meerderen betrokken te zijn bij dit bolwerk, waarbij iedereen elkaar staande lijkt te houden. Eerder werd natuurlijk Marco Borsato onder vuur genomen en heeft RTL Nederland de samenwerking met Ali B stopgezet, nadat een tweede aangifte binnenkwam omtrent vermeende zedendelicten.

Daarbij zijn ook The Voice Senior en The Voice Kids stopgezet en in de tussentijd stelt producent ITV, de Britse producent van The Voice of Holland, die slachtoffers oproepen zich te melden, een onafhankelijk onderzoek naar de beschuldigingen in. “We willen iedereen die het slachtoffer is geworden van – of getuige is geweest van – ongepast gedrag rond The Voice of Holland, aanmoedigen om contact op te nemen met onze externe onderzoekers, die op vertrouwelijke basis met hen zullen spreken”, aldus de verklaring van de producent. Dit volgt nadat hoofdsponsoren als T-Mobile, Lidl, isla pastilles en Renault al zijn afgehaakt en heeft ook TVOH-coach Anouk laten weten op te stappen bij het programma.

Een grote shock voor John de Mol, alhoewel andere bronnen dat in twijfel trekken, want de Talpa-baas, bedenker van het wereldberoemde concept, ligt zelf ook onder vuur. Het blijft ijzig stil vanuit zijn kant, terwijl het AD een artikel over hem schreef waarin oud-medewerkers vertellen dat de mediamagnaat “kundige en ervaren mensen, die niets mogen en durven” afblaft op de werkvloer. Johnny de Mol heeft in zijn talkshow Hlf8 laten weten dat zijn vader wacht op de uitzending van BOOS en daarna pas zal reageren.

Omzetverlies voor RTL

Mediabureau dentsu Benelux heeft berekend wat het stopzetten van The Voice of Holland RTL Nederland uiteindelijk zal gaan kosten. “Normaal gesproken is er sprake van zeventien reguliere uitzendingen, tien The Voice Kids-afleveringen en zeven The Voice Senior-episodes. De reguliere uitzending heeft de meeste kijkers, gevolgd door de Kids- en Senior-edities”, aldus Marloes Gaaf van dentsu. “Grofweg betekent het stoppen van deze drie formats een omzetverlies voor RTL dat tussen de 15 en 20 miljoen euro uitkomt door het missen van adverteerders en sponsorinkomsten.”

Daarentegen schatte onderzoeksbureau Adfact dat RTL Nederland door het annuleren van The Voice of Holland bijna € 57 miljoen bruto aan reclameomzet misloopt, maar volgens dentsu is die schatting te hoog. En ze blijken gelijk te hebben, want RTL Nederland heeft de cijfers bevestigd.

“De vraag is of RTL de misgelopen inkomsten zal verhalen op producent ITV, of wellicht nog op Talpa als het grensoverschrijdende gedrag zich al voor de verkoop van Talpa aan ITV afspeelde”, voegt Gaaf aan.

De reden waarom vermeende slachtoffers zich nu pas durven uit te spreken over hun verhaal met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag, is door een contract met zwijgplicht. Hierin staat onder meer dat deelnemers van de show een boete van minimaal € 10.000 krijgen als ze over hun ervaringen zouden spreken met ‘derden’, blijkt uit gesprekken van betrokkenen met de Volkskrant.