Ooit ‘s werelds duurste huis ter wereld, zal ‘The One’ begin maart worden geveild, temidden van een faillissementsprocedure. Sinds de oprichting door de ex-filmproducent en controversiële ontwikkelaar Nile Niami staat het pand na 10 jaar nog steeds in de stijgers, maar zal het alsnog een astronomisch bedrag op leveren tijdens de veiling van Concierge Auctions.

Oorspronkelijke vraagprijs van ‘The One’ was een half miljard

Voor de enorme structuur op één van de heuvels in de miljonairswijk Bel Air in Californië werd in eerste instantie $ 500 miljoen gevraagd. Nile Niami, die in juni een rondleiding gaf aan muziekproducent Michael Blakey, kocht eerst het perceel van 9.755 m2 waar “The One” nu staat in 2012 voor $ 28 miljoen.

De 53-jarige liet vervolgens het bestaande huis slopen en trok verder nog tientallen miljoenen uit de kast om zijn extravagante droomwoning te verwezenlijken. Echter zal dit waarschijnlijk nooit werkelijkheid worden, want het is nog altijd niet af. Los van de knotsgekke verkoopprijs, zal de koper ook miljoenen meer moeten ophoesten en geduld moeten opbrengen om het alleen nog maar bewoonbaar te maken.

Voorzieningen van het moderne landgoed

Het landgoed beschikt al wel over een enorme nachtclub, een full-service schoonheidssalon, een wellnesscentrum, een bowlingbaan en een wijnkelder met 10.000 flessen. Evenals een hemeldek met een putting green, met glas omhulde joggingbaan langs de weg, een bioscoopzaal met 40 zitplaatsen, vijf zwembaden en een garage voor 30 auto’s met twee draaitafels.

Hoog boven een rustige doodlopende straat in Bel Air bekend als Ariole Way, en aan drie kanten omgeven door een met water gevulde gracht, beschikt het hoofdverblijf over 21 slaapkamers en 49 badkamers. De diverse glazen wanden bieden een panoramisch uitzicht op de oceaan en de skyline van de City of Angels.

Andere hoogtepunten zijn het meesterverblijf, het zwembad en de bibliotheek/kantoor van twee verdiepingen met een balkon. Er zijn ook tal van verbluffende aangepaste kunstwerken te zien, waaronder een roterend standbeeld van Mike Fields in de foyer, een vlinderinstallatie op een lager niveau door Stephen Wilson en een gevleugeld buitensculptuur van de Italiaanse Murano-glasmeester Simone Cenedese.

Schuldeisers

Met meer dan $ 165 miljoen aan achterstallige leningen en schulden die nu zijn opgestapeld, is The One eindelijk onder curatele gesteld door het Los Angeles County Superior Court in een poging om Niami’s schuldeisers terug te betalen.

The One

“Als het wordt verkocht, zal het de belangrijkste aankoop ter wereld zijn”, zei Kirman van vastgoedmakelaar Compass in een verklaring. “Terwijl in 2021 digitale eigendommen zoals NFT’s de krantenkoppen haalden voor monumentale unieke verkopen, brengt 2022 ons terug naar de fysieke wereld met The One – een onroerend goed dat ongeëvenaard is in grootte, schaal, veiligheid en triomfantelijk ontwerp.”

Biedingen worden geaccepteerd tijdens de veiling van 28 februari tot en met 3 maart via de online marktplaats van Concierge Auctions.