In juli van 2020 gingen we voor het Pure Luxe YouTube-kanaal, per Rolls-Royce Phantom 8, langs voor een tour door het gigantische landgoed De Wielewaal. Het stond al sinds 2016 in de etalage, maar is nu eindelijk over de toonbank van makelaarskantoor Honders/Alting Makelaars gegaan.

Landgoed De Wielewaal is gekocht door de gemeente Eindhoven

Het stadsbestuur van Eindhoven heeft € 29 miljoen over voor de aanschaf van het landgoed ter grootte van 142 voetbalvelden, dat in eigendom was van textielondernemer Marc Brouwers, met daarop negen huizen, terwijl het hoofdverblijf 2582 vierkante meter beslaat. Het wordt ook wel The Philips Estate genoemd, wegens het feit dat het van 1934 tot 2005 is bewoond door Frits Philips, tot zijn overlijden.

landgoed de wielewaal frits philips honders alting makelaars Pure Luxe

In 2016 werd de advertentie van het magnifieke landgoed versterkt door een briljante promovideo, maar het zou de komende jaren niet helpen om een koper aan te trekken. Uiteindelijk heeft de gemeente Eindhoven Brouwers verlost. Ondanks dat claimt Brouwers dat hij een “luxepositie in de onderhandelingen” had “want er waren vier kopers.’ Hij ging in op het bod van de gemeente, omdat hij buitenlandse partijen minder vertrouwde en daarbij heeft de gemeente belooft de historische waarde in stand te houden.

landgoed de wielewaal frits philips honders alting makelaars Pure Luxe

Tegen Quote zei hij dat één van de potentiële kopende partijen zelf vroeg of het toegestaan was om zebra’s en giraffen op het landgoed te houden. Het Quote 500-lid zou het terecht zonde vinden als zijn trotse bezit zou worden omgevormd tot iemands privé-dierentuin, dus was de keuze makkelijk gemaakt, aangezien Brouwers zelf zijn beste beentje voor heeft gezet om het landgoed in eer te herstellen. Een telg van de adellijke familie Beelaerts van Blokland had namelijk al een contract klaar liggen met een som van € 44 miljoen.

In de voorlopige koopovereenkomst staat dat Brouwers nog drie jaar gaat verblijven op het landgoed. “Op 3 juni 2025 word ik 62 en wil ik nog een feest geven hier. Daarna maak ik het huis schoon en vertrek”, aldus de 58-jarige.

Moeizame verkoopprocedure

In 2007 werd het gekocht door de Oisterwijkse textielhandelaar van de erfgenamen van Philips en in 2016 was het voor het eerst sinds 1912 dat het landgoed weer in de verkoop kwam. Het bestaat uit vijf woningen met in totaal 40 kamers en 8 badkamers. Bovendien zit daar nog een enorme tuin omheen met vele vijvers, bomen en een perfect gemaaid gazon. Wat de toekomst in gaat houden voor de Bentley uit 1949 in de garage en de volle wijnkelder van 400 m2, is nog onduidelijk.