De ‘Tindlr Swindlr‘ heeft ons geleerd hoeveel financiële slachtoffers er wereldwijd vallen op datingapps. Klaarblijkelijk gebeurt dat zeker niet alleen met standaard fiat geld. Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Nederlandse gedragstoezichthouder op de financiële markten, krijgt steeds meer meldingen binnen van fraude door middel van cryptomunten.

Datingapps steeds vaker gebruikt voor crypto-fraude

Oplichters zullen altijd bestaan en zullen op iedere mogelijke manier slachtoffers geld afhandig maken. Datingapps zijn daar geen uitzondering op. Integendeel: volgens de gedragstoezichthouder nemen de cijfers alsmaar toe. Ze waarschuwen de consument omdat gebruikers op datingapps ((Tinder, Facebook Dating, enzovoorts) steeds vaker worden benaderd door dubieuze aanbieders van cryptomunten. Het gaat dan ook niet om geregistreerde handelsplatformen en bekende valuta’s als Bitcoin of Cardano, maar juist om onbekende digitale munteenheden.

Cardano

Hoewel er verschillende soorten manieren van oplichting plaatsvinden, komen ze bijna altijd op hetzelfde principe neer. Na een match op een datingapp bouwt de dader binnen een aantal weken of maanden een relatie op met het slachtoffer. Die wordt vervolgens overtuigd om geld te investeren in een bepaalde cryptovaluta. En de rest kan je zelf wel invullen.

Dagelijks tientallen meldingen in Nederland

“We krijgen dagelijks tientallen meldingen binnen en daar zit nu bijna elke dag wel een melding over deze praktijken via datingapps bij”, zegt een woordvoerder van de AFM. Hierdoor wil de toezichthouder de hoeveelheden in de toekomst gaan registreren, maar dat kost de nodige aanpassingen in het systeem, aangezien het een “relatief nieuw fenomeen” is.

Volgens hen gebeurde het voorheen vooral via advertenties, maar sinds kort pretenderen de online oplichters daadwerkelijk een potentiële partners en houden ze vaak langdurig contact. Terwijl cryptofraude toeneemt, nemen de meldingen bij AFM over risicovolle beleggingen af via nepadvertenties af.

Het AFM heeft zich flink ingezet op het terugdringen van nepadvertenties en zijn daarvoor onder meer gaan samenwerken met Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC), de financiële regelgevende autoriteit van de Republiek Cyprus. Deze crypto-waakhond maakt deel uit van de Europese MiFID-regelgeving waardoor steeds meer Europese bedrijven zich aangetrokken voelen.

Eerdere meldingen van crypto-fruade op datingapps

Dit is overigens niet de eerste keer dat er werd gewezen over de gevaren van crypto-aanbieders op datingapps. De Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) kwam in oktober van 2021 al aanzetten met een vergelijkbare constatering.

Zij beschreven dezelfde handelswijze van de daders. De meeste gebruikers in eerste instantie wantrouwend op het crypto-aanbod en daarom gaan de fraudeurs een traject van weken in om vertrouwen te winnen. Nadat enkele kleine bedragen winstgevend uitpakken durven ze steeds verder te gaan “om vervolgens hun spaargeld te verliezen en soms zelfs schulden te maken.”