Iedereen droomt ervan om op een onbewoond eiland te wonen. Of in ieder geval af en toe daar de rust op te zoeken en één te worden met de natuur. Meestal zal deze droom nooit uitkomen, omdat het besteed is al de elite, maar klaarblijkelijk hoeft dat niet altijd zo te zijn. Wie op dit onbewoond eiland Prinsdom Islandi in de Caraïbische Zee wil resideren, hoeft niet diep in de buidel te tasten.

Prinsdom Islandia

Vlak voor de kust van Belize ligt namelijk een onbewoond eiland Coffee Caye, dat onlangs officieel is omgedoopt tot Prinsdom Islandia. Binnen vijf minuten loopt van van de ene naar de andere kant van het ongeveer 1,2 hectare groot grootte eiland voor de kust van Belize en ondertussen wandel je langs kleurrijke koraalriffen en opvallende mangroven.

Zoals we zeiden is Prinsdom Islandia een zogenaamd crowdfunded-eiland, volgens de eigenaren “het eerste door crowdfunding gefinancierde eiland op aarde.” In Jip en Janneke-taal houdt dat in dat er geld wordt ingezameld om er een “nieuwe duurzame democratische micronatie” van te maken. En dat hoeft blijkbaar niet per se prijzig te zijn. Voor slechts $ 3250, omgerekend € 3000, kun je al een deel van het eiland bezitten. Daarmee ben je niet alleen eigenaar, maar maak je ook deel uit van het besluitvormingsproces.

Mogelijkheden van het onbewoonde eiland

Gareth Johnson, de opzetter van het project Let’s Buy an Island, begon in 2018 met het accepteren van donaties en eind 2019 was het ze gelukt om als eerste groep ooit met een crowdfunding een privé-eiland te hebben gerealiseerd.

Marshall Mayer, de compagnon van Johnson, zegt dat Let’s Buy an Island niet bedoeld is om er rijk van te worden. Het draait hem naar eigen zeggen puur om de liefde voor het reizen en een eigen stukje grond te hebben op een idyllische locatie. Vooralsnog zijn de accommodaties gelimiteerd tot tenten, maar het plan is om er er een kleinschalig vakantiepark van te maken met bijvoorbeeld glamping-tenten.

Naar verluidt hebben ondertussen ruim 96 investeerders interesse getoond, terwijl er amper voorwaardes zijn om er te leven. Ze mikken momenteel op 5.000 geregistreerde burgers en er wonen op het moment van schrijven al 249 burgers. Binnenkort gaan ze de prijzen verhogen, dus wees er snel bij.