In de lijst die Visual Capitalist vorig jaar uitbracht over de 100 meest waardevolle bedrijven ter wereld, komen we er vier uit Nederland tegen: Unilever ($ 111 miljard), Shell ($ 148 miljard), Prosus ($ 181 miljard) en ASML ($ 255 miljard) – op basis van marktkapitalisatie. De eerstgenoemde heeft door de oorlog in Oekraïne te maken met duurdere grondstoffen, waardoor ze de prijzen (nog verder) gaan opschroeven.

Omvang van Unilever

En dat zal zo goed als iedere Nederland beïnvloeden. Unilever heeft namelijk talloze grote merken onder hun naam. Gewoon om er een paar te noemen: Magnum, Knorr, Dove, Axe, Andrélon, Calvé, Lipton, Glorix, Conimex, Hertog en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Merken als Andrélon, Axe, Dove, Prodent, Vaseline en Zendium hadden in 2020 een aandeel van zo’n 40% in de totale omzet en levert de grootste bijdrage aan het bedrijfsresultaat, terwijl A-merken zoals die van Unilever hedendaags een marktaandeel van circa 20% in Nederlandse supermarkten.

De multinationale onderneming heeft te maken met duurdere grondstoffen waardoor de de kosten in de eerste helft van het jaar opliepen met € 2,1 miljard.

Europese prijzen

Hierdoor hebben ze besloten de prijzen wereldwijd met gemiddeld met 8,3% verhoogd, maar er is meer. Vanwege het aanhoudende conflict verwachten ze dat die verhoging procentueel nog hoger gaat worden, maar er wordt nog niet blootgegeven met hoeveel.

“Wat prijzen en volumes betreft, denk ik dat we ons op onbekend terrein bevinden”, zei CEO Alan Jope tijdens een winstoproep. “Hoewel we ons terdege bewust zijn van de druk op consumenten, zijn we van mening dat het verhogen van de prijzen als reactie op deze extreme druk op de grondstofkosten de juiste keuze is.”

In Europa stegen de prijzen van producten van Unilever in de winkel in het eerste kwartaal met 5,4%. Procentueel minder dan de inflatie in Nederland: 9,7%. Uit de laatste inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de prijzen van eten en drinken snel oplopen. In maart was voeding 6,2% duurder dan een jaar geleden, waardoor Unilever toen al de prijzen omhoog gooide met 8%.

Minder verkochte producten

Deze prijsstijgingen leidden er echter wel toe dat Unilever 1% minder producten verkocht, terwijl de totale omzet wél groeide. Over winstcijfers kunnen we momenteel nog weinig kwijt, pas op 26 juli zullen de halfjaarcijfers bekend worden gemaakt.