Uit gegevens van UnitedConsumers, dat dagelijks de adviesprijzen van Shell, BP, Total, Texaco en Esso in de gaten houdt, blijkt dat vandaag (woensdag 8 juni) de benzineprijs in Nederland opnieuw een hoogtepunt heeft bereikt. De dieselprijs blijft ook toenemen, maar voornamelijk de benzineprijs loopt de spuitgaten uit. 1 liter kost u nu al maar liefst € 2,504.

Benzineprijs blijft onverstoord toenemen, ondanks weghalen accijns

Dat is € 0,2 meer dan het record dat in maart van dit jaar werd gezet. Op 10 maart kostte een liter benzine namelijk € 2,502 en een liter diesel € 2,375. Twee maanden geleden ging de benzineprijs zo’n € 0,20 omlaag, want op 1 april besloot het kabinet de accijnzen op benzine en diesel voor de rest van dit jaar te verlagen, waardoor de prijzen twee maanden iets lager gehouden konden worden, maar het effect daarvan is nu zo goed als weggestroomd.

“Tanken voor € 2 per liter gaan we voorlopig niet meer meemaken”, zegt Paul van Selms van United Consumers. “De vooruitzichten zien er niet goed uit, dus de prijs zal waarschijnlijk hoog blijven. Er is geen zicht op een oplossing van de oorlog in Oekraïne op korte termijn en het risico blijft dat de huidige situatie escaleert.”

Benzine

Sommige tankstations langs de snelweg brengen zelfs een paar cent meer in rekening. Niet alle tankstations hoeven zich aan de adviesprijzen van oliebedrijven houden waardoor u op andere plekken in de meeste gevallen voordeliger uit bent. Nederlanders wijken nog altijd veelvoudig uit naar Duitsland, waar benzine veel goedkoper was. Net voorbij de grens zaten enkele pompstations enige tijd zonder benzine, maar dat probleem is nu opgelost.

Nederland altijd al prijzig

Brandstofprijzen blijven hard stijgen, met name door de oorlog in Oekraïne. Het is onrustig op de volledige totale olie- en gasmark onder meer door onzekerheid over leveringen uit Rusland en tekorten. Echte behoort Nederland al langer tot een lijst landen waar brandstof het duurste is.

Vorig jaar gaf UnitedConsumers al aan dat Nederland samen met Israël, Noorwegen, de Centraal Afrikaanse Republiek en Hongkong, behoord tot de top-5 duurste landen om benzine te tanken. Toen was de prijs in Nederland per liter nog € 1,955, waarvan 81 cent aan accijnzen. Alleen in Hongkong was tanken duurder: € 2,178.