Na een 5 jaar lang durende familieruzie heeft de rechter besloten dat de ‘rijkste heftruckchauffeur van Nederland’ nog circa € 40 miljoen rijker wordt. Deze heftruckchauffeur moet door gezinsbedrijf Parlevliet en Van Der Plas worden uitgekocht voor een kwart van de bedrijfswaarde.

Visserijconcern Parlevliet en Van Der Plas

Parlevliet en Van Der Plas, dat door Nico Parlevliet werd uitgebouwd tot één van de grootste visserijconcerns van Europa, werd anno 2015 voor € 122 miljoen verkocht aan de broer van Nico. Het bedrijf was destijds op z’n hoogtepunt en had in 2020 een omzet van bijna € 1,4 miljard. Naast de broer van Nico waren er nog een aantal aandeelhouders van het bedrijf binnen het gezin. Het gaat om de drie kinderen van Nico die met de broer van Nico dus allemaal 25% van het bedrijf bezitten.

Zoon Dirk Parlevliet was het oneens met de inbreng van z’n oom aan wie Nico het bedrijf aan had verkocht. Dirk besloot daarom uit het bedrijf te stappen en eiste zijn deel van het geld op. Hij had jarenlang als heftruckchauffeur bij het bedrijf gewerkt en besloot een conflict met z’n oom uit de weg te gaan en wilde daarom dus zijn aandelen afstaan aan de rest van het gezin, in ruil voor uitbetaling van zijn aandeel in het bedrijf. De rest van het gezin ging hier echter niet mee akkoord en besloot dwars te gaan liggen.

Heftruckchauffeur recht op zo’n € 30 miljoen

Dit gebeurde zo’n vijf jaar geleden en Dirk had toen al direct actie ondernomen tegen het dwarsbomen door z’n gezinsleden. De Ondernemingskamer had toen al gezegd dat het onterecht was dat het gezin dit deed en dat Dirk als aandeelhouder recht had op een geldbedrag van ongeveer € 30 miljoen euro. Vervolgens is Dirk Parlevliet naar de rechter gestapt. En met succes. De Haagse rechtbank oordeelde dat de broer en zussen van Dirk hem inderdaad moesten uitkopen. Het bedrag om dit te doen werd door de rechtbank geschat op zo’n € 30 miljoen, een kwart is van de waarde van het bedrijf.

Het exacte bedrag moest nog worden onderzocht en dus was het van belang om te weten wat het bedrijf nu precies waard was. Het gezin heeft er echter van alles aan gedaan om deze waardebepalingen te verstoren en het bedrag lager uit te laten komen. Ondanks deze tegenwerking kon de deskundige die aangesteld was om de waardebepaling te doen een goede schatting maken.

€ 40,4 miljoen

Dit bedrag is echter aanzienlijk hoger dan het bedrag dat het gezin eerst diende te betalen. Dirk zou namelijk recht hebben op ruim € 40,4 miljoen. Of de gezinsleden van Dirk dit eerlijk afhandelen en het geld snel zullen betalen is natuurlijk nog maar de vraag.  Dirk Parlevliet hoeft in ieder geval nooit meer op de heftruck te zitten en kan dankzij dit abnormale bedrag alvast gaan genieten van z’n pensioen.