De kans is aanwezig dat de naam Jan Lievens geen belletje doet rinkelen, maar toch is deze Nederlandse kunstenaar een waar fenomeen. Lievens is was historie- en portretschilder en in zijn jongere jaren werkte hij nauw samen met niemand minder dan Rembrandt. Zelf omschreef hij zichzelf als ongeëvenaard in heel Europa en anno 2022, circa 348 jaar na zijn overlijden, zijn zijn creaties goud waard.

Portret door Jan Lievens

Zo blijkt wel uit een van zijn werken. Toen een veilinghuis in Massachusetts de tekening in oktober 2020 veilde, werd er ingeschat dat de tekening tussen de $ 200 (€ 190) en $ 300 (€ 285) zou gaan opleveren. Echter stond het hoogte bod na nog geen 10 minuten al op $ 514.800, omgerekend € 499.000.

Het gaat een portret van Maarten Tromp, een Nederlandse zeeheld en luitenant-admiraal in de Nederlandse marine tijdens de Gouden Eeuw. Nu, zo’n twee jaar later, gaat het portret opnieuw geveild worden. Ditmaal in Nederland: op het jaarlijkse The European Fine Art Fair Maastricht (TEFAT), een van ’s werelds meest gerespecteerde kunstbeurzen op het gebied van “beeldende kunst, antiek en design”.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door TEFAF (@tefaf)

Hidde van Seggelen, voorzitter van TEFAT, is dolenthousiast vanwege de komst van het portretwerk. “Het is nu geprijsd als een van de duurste tekeningen van Lievens ooit. Maar die zijn dan ook onvoorstelbaar zeldzaam. Ik vind het fantastisch dat het naar Nederland komt”, zei hij bij NOS Radio 1 Journaal.

In 1888 verloren geraakt

Hoewel het origineel tientallen keren is gereproduceerd, raakte het originele portret ruim 132 jaar verloren, totdat de New Yorkse kunsthandelaar Christopher Bishop in 2020 zich realiseerde dat dit zomaar eens het lang vermiste originele portret van Lievens zou kunnen zijn.

Hij bleek gelijk te hebben, want er is geverifieerd dat de afdruk de juiste afmetingen heeft en het monogram van de kunstenaar op de juiste plaats staat. Ook het watermerk op het papier dat het afkomstig is van een unieke in Amsterdam gevestigde papierleverancier die zowel door Lievens als Rembrandt omstreeks 1650 gebruikt werd.

Eenmaal aangekomen op de beurs zal het werk te koop zijn voor maar liefst € 1,35 miljoen.