De Nederlandse overheid is bezig om één van de meest belangrijke werken van Rembrandt van Rijn terug naar Nederland te halen. Hiervoor wordt € 150 miljoen uitgetrokken. We hebben het over De Vaandeldrager. Het doek dateert uit het jaar 1636 en is volgens het ministerie is de Vaandeldrager ‘onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Nederland’ en een van de ‘absolute meesterwerken van Rembrandt’.

Het meest belangrijke schilderij van Rembrandt van Rijn: De Vaandeldrager

In zijn actieve jaren heeft Rembrandt circa 340 schilderijen gemaakt, waarvan de meeste hedendaags deel uitmaken van privé-collecties en worden getoond in diverse musea op deze aardbol. De Vaandeldrager wordt gezien als één van zijn meest verfijnde werken is onafscheidelijk verbonden aan de historie van Nederland. Vaandeldragers liepen voor de troepen uit in de Tachtigjarige Oorlog (van 1568 tot 1648), die leidde tot de geboorte van Nederland.

Het schilderij is een portret van Rembrandt zijn, toen hij 30 jaar oud was. Hij wordt afgebeeld in chique kledij en heeft uiteraard een vaandel in zijn hand, vandaar de titel. Zo’n zes jaar na het schilderen van De Vaandeldrager maakte de Nederlandse schilder zijn beroemdste en grootste schilderij ooit: De Nachtwacht.

Met deze aankoop kunnen we één van de mooiste Rembrandts toegankelijk maken voor iedereen. Samen met @rijksmuseum en @VRembrandt zorgen we ervoor dat #DeVaandeldrager voor altijd Nederlands publiek bezit blijft. pic.twitter.com/6gypDjTDwn

Eeuwenlang was het doek van 118,8 x 96,8 cm in particulier bezit, onder andere van de koning van Engeland en sinds 1844 van de familie Rothschild. Momenteel is De Vaandeldrager in handen van de Franse bankiersfamilie Rothschild, maar, als alles volgens plan verloopt, hangt het binnen de kortste keren wéér in het Rijksmuseum te Amsterdam.

Waarde werd in 2019 geschat op € 165 miljoen

De Franse regering toonde eerder al interesse in het schilderij, maar liet het uiteindelijk afweten. Daarna waagde het Rijksmuseum een poging om schilderij te verwerven, maar beschikte niet over de gevraagde financiële middelen. Maar aangezien het werk een belangrijk moment in de Nederlandse geschiednis vertelt, blijkt dat het kabinet ondertussen al langer bezig was met voorbereidingen van de aankoop. De Tweede Kamer gaat binnenkort stemmen over het voorstel voor het vrijmaken van het enorme bedrag. Het stuk ging in 2019 al op een expositie in het Rijksmuseum, toen de waarde ervan op € 165 miljoen werd geschat.

De Vereniging Rembrandt zet € 15 miljoen opzij en het Rijksmuseum Fonds stelt € 10 miljoen beschikbaar om de vraagprijs te kunne betalen. De resterende € 150 miljoen komt vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Mocht de verwerving succesvol verlopen, dan zal De Vaandeldrager op tournee gaan door alle Nederlandse provincies, om uiteindelijk een roemrijke plek krijgen op de Eregalerij van het Rijksmuseum. De directeur van het Rijksmuseum, kunsthistoricus Taco Dibbits, noemt het een “een ongeëvenaard werk van de meester” en kan niet wachten tot het schilderij wederkeert in ons land.

Zie hier een mooie foto van De Vaandeldrager.