De Amerikaanse autoriteiten wisten eerder dit jaar te bewijzen dat superjacht Amadea inderdaad in eigendom is van de Russische oligarch Suleiman Kerimov, lid van de Federatieraad van Rusland, investeerder van staatsbedrijven als Gazprom en Sberbank, en grootaandeelhouder (76%) in Polyus, het grootste goudmijnbedrijf van Rusland.

Superjacht Amadea in beslag genomen door Amerikaanse autoriteiten in Fiji

Begin mei oordeelde de rechtbank van Fiji, waar het jacht werd vastgehouden, volgens Reuters dat ze een mogelijke ​​Amerikaans inbeslagname van Amadea zouden registreren. En ongeveer een maand later is het zover. Amadea zal het eiland verlaten nadat het bijna zeven weken lang lag aangemeerd bij de haven Lautoka Wharf, maar het gevaarte keert niet terug naar de eigenaar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Fiji Police Media (@fijipoliceforce)

“Het besluit erkent de toewijding van Fiji om internationale verzoeken om wederzijdse bijstand en de internationale verplichtingen van Fiji te respecteren.”, zegt Christopher Pryde, directeur van het Amerikaanse Openbaar Ministerie. “De rechtbank accepteerde de geldigheid van het Amerikaanse bevelschrift en stemde ermee in dat kwesties met betrekking tot het witwassen van geld en eigendom moeten worden beslist in de rechtbank van de oorspronkelijke jurisdictie.”

Onderhoudskosten per week: $ 1 miljoen

Amadea is reeds overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten en voorbereidingen worden getroffen om Fiji te verlaten. Een verlossing voor Fiji, want het onderhoud van het superjacht kostte naar verluidt $ 1 miljoen per week. Datzelfde geldt voor het personeel aan boord, die konden namelijk niet betaald worden doordat alle tegoeden van Kerimov bevroren zijn.

Amadea

Het 106 meter lange jacht werd in 2017 gebouwd door de Duitse werf Lürssen en is uitgerust met zeldzame houtsoorten, een openluchtbioscoop, een fitnessruimte, een helikopterplatform, een 10 meter langs overloopzwembad en een hemelplafond met 2.000 glasvezelkabels in de eigenaarssuite.

Verdere details als een handgemaakte piano die “18 maanden en duizenden uren in beslag nam om te bouwen” en 24-karaat gouden onderdelen, zoals scharnieren, zetten de toon van het weelderige interieur.