In de afgelopen jaren is zo goed als iedereen in de Nederlandse samenleving erachter gekomen hoe belangrijk het internet is. Uiteraard is dat al een aantal decennia zo, maar sinds een paar jaar blijkt pas écht hoe afhankelijk we zijn van het wereldwijd openbaar netwerk.

Het overgrote deel van de mensheid kan zich dan geen wereld meer voorstellen zonder internet. Met name bij de Generatie Z is het het met de paplepel ingegoten. Daarbij is het ook een noodzakelijk onderdeel van het moderne leven geworden. Internet is naast eten en drinken uitgegroeid tot een basisvoorziening voor de mens, maar is ook onuitwisbaar in het bedrijfsleven.

Voordat we hier verder op induiken, spoelen we eerst even terug naar het prille begin. Voor wie bij geschiedenislessen kauwgum onder de tafels aan het plakken of vliegtuigen aan het vouwen was: de oorsprong van internet vond plaats in 1969, onder de naam ARPANET, de voorloper van internet en opgezet door het Amerikaanse ministerie van Defensie. Internet is een afkorting voor Interconnected Networks, ofwel ‘aan elkaar verbonden netwerken’.

Snelst mogelijke internetverbinding

Allerlei apparaten kunnen op verschillende manieren verboden worden met het netwerk en dat gebeurd steeds vaker draadloos  Glasvezel is de snelste vorm van internet én tegelijkertijd betrouwbaarder dan kabel of ADSL. Met glasvezel houdt u even snel internet thuis, ongeacht de afstand van de wijkcentrale en de hoeveelheid mensen waarmee u het netwerk deelt. Om te kijken wat op uw postcode het beste werkt, is het handig om internet te vergelijken.

Thuiswerken

Wel zo fijn wanneer u thuis aan de slag gaat. Hoewel het tijdens corona ontstond als noodzaak, blijkt uit onderzoek dat werknemers over het algemeen productiever zijn en minder snel terechtkomen in bijvoorbeeld een burn-out, omdat werk en privé makkelijker te combineren valt.

En het is alsnog haalbaar om een heus imperium uit de grond te stampen. Dat bewijst de Nederlandse IT-ondernemer Sytse Sijbrandij wel. Hij heeft namelijk geen kantoorruimte, maar is wel de eigenaar van een GitLab, een bedrijf dat in 2021 gewaardeerd werd op $ 774,8 miljoen. “Iedereen werkt gezamenlijk, gelijktijdig en online aan projecten. Vanuit huis”, aldus de Nederlandse miljardair. “We houden een dagelijks online koffiemomentje en zorgen voor een goede sfeer, ook al zitten we soms duizenden kilometers van elkaar af. Ik zou het niet anders willen.”

Toch zien niet alle werknemers deze shift zo zitten. Zo verplicht Elon Musk zijn werknemers minimaal 40 uur per week op kantoor te zijn. Anders kunnen ze ophoepelen, laat ‘de rijkste man op aarde’ zijn werknemers weten via de mail: “Die moeten ergens anders maar doen alsof ze werken.”

Minder files

Het thuiswerken heeft ook een positief op het verkeer. “Dit is goed nieuws. 5% minder verkeer in de spits scheelt al veel files. Als mensen met enige regelmaat thuiswerken scheelt dat hen veel tijd, en kunnen anderen dus lekker doorrijden”, zei Cora Van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat. “Ook het reizen buiten de spits zorgt voor betere spreiding en dus voor minder drukte op de weg.”

“Wie graag vanuit huis werkt, moet minimaal (en dan bedoel ik echt minimaal) veertig uur per week op kantoor werken of het bedrijf verlaten”, schreef de Zuid-Afrikaan. “Dat is minder dan we verwachten van onze fabrieksarbeiders.” Hij geeft echter wel toe uitzondering te maken voor diegenen die voor welke reden dan ook niet naar kantoor kunnen komen.