In het Midden-Oosten nemen ze niet genoeg met het minimale. Diverse architectonische records zijn in dit deel van de wereld gevestigd, maar de koek is nog lang niet op. Saoedi-Arabië heeft namelijk plannen in de pijplijn zitten om een futuristische stad te bouwen voor 9 miljoen mensen.

The Line: een miljardenproject in Saoedi-Arabië

Het megalomane bouwproject heet The Line en zal uit de grond gestompt worden langs de Rode Zee. Een behoorlijke klus, want het project moet maar liefst 170 kilometer lang gaan worden, terwijl enkele andere bronnen spreken over 120 kilometer. Maar dat is niet de enige uitdagen. De bouwlieden moeten namelijk ook nog eens 500 meter de lucht in en 200 meter in de breedte.

Muur

U snapt dat het record van het langste gebouw ter wereld met gemak wordt gebroken. De muur bestaat echter uit twee onderdelen die beiden hoger zijn dan The Empire State Building. Ook zal er een voetbalstadion, een ondergrondse hogesnelheidstrein en een jachthaven komen.

De Saudische Kroonprins Mohammed bin Salman, onder meer eigenaar van Newcastle United, heeft het project aangekondigd. In 2017 deelde de kroonprins al de eerste plannen voor Neom in het noordwesten van Saudi-Arabië. Het CO2-neutrale project is een onderdeel van zijn hervormingsplan ‘Vision 2030′, met het doel om de economie van het land te diversifiëren en de afhankelijkheid van olie-inkomsten te verminderen.

“The Line moet een geciviliseerde revolutie teweegbrengen dat mensen op de eerste plaats zet. Dit is een radicale verandering van stedelijke ontwerpen”, zei hij erover. Tegen 2030 zou The Line zo’n 380.000 nieuwe banen moeten creëren en tegelijkertijd “de ultieme balans tussen werk en privé bieden.”

Binnenin het ambitieuze bouwsel in Saoedi-Arabië  zal ruimte gemaakt worden voor onder meer woningen, winkelcentra, recreatiegebieden, scholen en parken. Kortom: een volwaardige stad verborgen achter een reflecterende muur. “The Line zal een gevel van spiegels hebben om zijn unieke karakter te onderstrepen. Ondertussen zal het interieur worden gebouwd om buitengewone ervaringen en magische momenten te creëren”, legt de regering uit.

Vliegensvlug transportsysteem

Een transportsysteem moet ervoor zorgen dat bewoners binnen 20 minuten van de ene naar de andere gebracht kunnen worden. “We kunnen de milieucrisis waarmee de planeet te kampen heeft niet negeren. Neom loopt vooruit bij het leveren van nieuwe en innovatieve oplossingen om deze problemen aan te pakken”, vertelt de kroonprins verder.

Een begroting van een plan als dit is lastig samen te stellen, maar het zal in ieder geval honderden miljarden dollars gaan kosten.

Saoedi Arabië